Skip navigation

Grundbirkózás

Létszám: tetszőleges létszám, párokat alakítva.

Szükséges szerek, eszközök: öt méter átmérőjű felfestett, kijelölt, vagy krétával felrajzolt kör. Tornaszőnyeg vagy tatami, illetve végső esetben a megvalósításhoz elfogadható terület.

Fejlesztő hatás: gyorsaság, reagálás, térérzékelés, erő, test-test elleni küzdelem, fogás módok keresése, egyensúlyérzék.

Az öt méter átmérőjű felfestett, kijelölt, vagy krétával felrajzolt kör közepén két felrajzolt rövid vonal mögött helyezkednek el a párok, egymással szemben. Kézfogással köszöntik egymást. A tanár jelzésére indul a küzdelem, a küzdőjáték. A küzdelem, mérkőzés kettő percig tart. A küzdő felek célja, hogy az ellenfelét a körön kívül juttassa. Ezért az elért technikáért a küzdő személy megkap egy pontot. Szintén egy pont jár abban az esetben, ha az ellenfelet felsőtest átkarolásával kiemelik, megemelik. Ha a kiemelés, megemelés három másodpercig folyamatosan megmarad (a kiemelt személynek nem ér talajt a talpa), akkor ebben az esetben ez tiszta győzelmet jelent. Vagyis mérkőzést nyer a kiemelést kivitelező személy. Abban az esetben, ha nem sikerül csak kettő másodpercig folyamatosan kiemelve megtartani, akkor azért kettő pont jár.

Szabályok:

  1. tilos az ellenfelet megrúgni, megütni, karmolni, harapni, illetve direkt leguggolni, leülni. Ezekért a szabálytalanságokért először figyelmeztetés jár, utána a második esetben már egy pont jár az ellenfélnek. Ha nincs azonnali győztes a fent említett technikák alkalmazásával, akkor a mérkőzésidő letelte után az lesz a nyertes, akinek több pontja gyűlik össze. Abban az esetben, ha pontegyenlőség áll fenn, akkor egy perces hosszabbítás következik. Ha a hosszabbítás ideje alatt sem születik győztes pont, akkor bírói döntés alapján, a legtechnikásabb, aktívabb küzdőt hirdethetjük ki győztesnek.