Skip navigation

A játék

A légfegyverek "puha" zselatingolyót (olajos ételfestékkel töltve) lőnek ki, amely szilárd felületre érve szétfröccsen és megjelöli a játékost. Az eltalált játékos kiesett a játékból a következő körig. Általában szabadban fás-bokros területen, elhagyott laktanyákban, erdőben, romos épületben vagy ezek hiányában mesterséges tereptárgyak között játsszák. A versenypaintball, a könnyebb bíráskodás érdekében szinte mindig tiszta, vízszintes pályán, jól átlátható mesterséges akadályok között zajlik. A pályát speciális hálóval veszik körül, így a mérkőzéseket nézők is figyelemmel kísérhetik. Az általános iskolás korosztályból legfeljebb a 14. életévüket betöltött személyeknek javasolnám csak a játékot, mivel könnyen balesetveszélyessé válhat, ha az alapvető szabályokat nem tartják be. Szülői beleegyezéssel remek közösségkovácsoló ereje van, így ideális program lehet egy osztálykirándulás alkalmával. A két (vagy több) csapatot, az általunk adott teljes testet fedő overálok eltérő színe, vagy a karszalagok színe különbözteti meg. Érvényes találat: 20 forintos nagyságú egybefüggő festékfolt az érvényes találati felületen (csapattárs által leadott lövés esetén is). Érvényes találati felület: a felsőtest és a fej első, és hátsó része. A találatot kapott játékos jól láthatóan a feje fölé emeli a fegyverét, és elhagyja a pályát. Aki így sétál, arra nem szabad lőni. Tilos ezt a módszert használni ellenfél, vagy annak zászlójának megközelítésére (például zászlószerzésnél). Lehetőség szerint ne lőjünk közelebbről, mint 5-7 méter, mert az sérülést okozhat. Ezen a távolságon belül rá kell kiáltani a másikra, hogy hagyja el a pályát (angolul: GOTCHA).

A játék kezdete: A kezdőoldal kiválasztása minden körben közös megegyezéssel vagy pénzfeldobással dől el, ezután mindig térfélcsere van. A játékosok a játékot a játéktér határain belül kezdik, úgy, hogy a markereik csöve a bázis állomást érinti. A játékosoknak a játék során használatos minden felszerelést maguknál kell tartaniuk. A játék kezdetét az indító bíró bejelenti, „Csőzsák le!", mire a játékosok leveszik a csőzsákot, amiket aztán maguknál kell tartaniuk. Ezután a bíró mindkét csapat számára hallhatóan azt kiálltja (rádión vagy más módon) „Játék!", vagy egyéb, korábban megbeszélt jelet alkalmaz (pl. hang).

A játék felfüggesztése: A játék felfüggesztésére csak vészhelyzet esetén, veszélyes időjárási körülmények, és más előre nem látható események vagy fizikai összetűzés esetén kerül sor. Miután a játék felfüggesztését okozó helyzet mérséklődik vagy feloldódik, minden élő játékost és a zászlókat a megfelelő helyre visszaállítanak a pályabírók, a főbíró pedig újraindítja a játékot. A játék felfüggesztését a bírók „Állj!" Felkiáltással jelzik. Minden játékosnak azon a helyben kell maradnia, ahol az állj parancs kiadásakor tartózkodott.

A hivatalos játékidőt egy visszaszámoló óra méri, ami a főbírónál vagy az erre kijelölt pályabírónál van. Abban az esetben, ha a játékot vészhelyzet vagy más indok miatt meg kell szakítani, a főbíró vagy más bíró megállítja az órát. Mikor a játékot újrakezdik, az órát is elindítják.

A játék vége: ha sikeresen kitűztek egy zászlót, ha minden játékost kiállítottak, ha a játékidő letelt, vagy egy zászlóbíró kimondja, hogy egy zászlóvivő tiszta és teljesítette a kitűzést.

Biztonsági (kötelezően betartandó) paintball szabályok: A pályán kívül a paintball fegyvereket bebiztosítva, csővel a föld felé kell tartani. A pályán a legfontosabb szabály, hogy a maszkot nem szabad semmilyen körülmények között levenni, még akkor sem, ha éppen nem vagyunk játékban. Szigorúan tilos a fegyverrel hadonászni vagy ütni, elmozdítani és dobálni a pálya tartozékait, illetve felmászni a játékvezető által megjelölt helyekre. Kiskorúak csak felnőtt felügyelete és felelősségvállalása mellett paintballozhatnak!

http://mpbsz.hu/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=4&Itemid=24