Skip navigation

A strandfoci szabályai

A játéktér

Nemzetközi mérkőzéseken a játéktér méretei: hosszúság: 35-37 m, szélesség: 26-28 m. Minden vonalat 10 cm vastag szalagok jelölnek, amelyek ellenálló anyagból készülnek. Kék színűek, azért, hogy a homokból jól kitűnjenek. Ezeket a szalagokat speciális rögzítőkkel minden sarokpontban a homokba erősítenek. A játéktér két részre van osztva egy képzeletbeli felezővonallal, amit két piros zászlórúd jelez. A képzeletbeli vonal középpontja adja meg a kezdőrúgás pontos helyét. A képzeletbeli büntető jelnek mindkét kapufától egyenlő távolságra a gólvonaltól 9 m-re, a büntetőterületet határoló képzeletbeli vonalnak a középpontjában kell lennie. A felszínnek egyszintű homoknak kell lennie, ami minél simább és egyenletesebb, annál jobb.

A labda

A labda gömbölyű, anyaga bőrből vagy más engedélyezett anyagból készülhet, ami kopás- és időálló, átmérője /kerület/ minimum 68 cm, maximum 70 cm (5-ös méret).

A játék menete

A mérkőzést két csapat játssza, 5-5 fővel, ezek közül az egyik a kapus. A verseny szabályainak megfelelően maximum öt /5/ cserejátékos lehet /azaz 10 fő nevezhető az adott mérkőzésre/. A kapus bármikor lecserélhető. Bármelyik nevezett játékos lehet cserekapus. A kapus cseréje alatt nem áll meg az óra. A mérkőzés 3 x 12 perces tényleges, tiszta játékot tartalmazó részre oszlik. A szünet maximálisan 3 perces lehet. Csak közvetlen szabadrúgás van. Szabadrúgásból közvetlenül gól érhető el. Semmilyen helyzetben nem állítható sorfal. Szabadrúgást annak a játékosnak kell elvégezni, aki ellen a szabálysértést elkövették. A szabadrúgást végző játékos a lábát vagy a labdát használva kis homokdombot képezhet, hogy a labdát megemelje.

http://www.strandjatekok.com/strandjatekok_01_strandfoci.html