Skip navigation

Lökdösődő

Létszám: tetszőleges osztálylétszám, párokat alakítva.

Szükséges szerek, eszközök: tornaszőnyeggel vagy tatamival fedett talaj, végső esetben szimplán a talaj, stopperóra.

Fejlesztő hatás: egyensúlyérzék, ügyesség.

A párok guggolásban, egymással szemben helyezkednek el kartávolságra. Karjukat mellső középtartásból könyökben enyhén behajlítva, tenyérrel a másik felé fordítják.

A játék megindítása után cél az, hogy apró lökésekkel (csak a tenyerek érhetnek egymáshoz) a másik személy egyensúlyi helyzetének megbontása, kibillentése.

Az veszít, aki elesik, elterül, elmozdul a guggoló támaszból (elugrik), illetve aki bármilyen más testrészét a talajhoz érinti, mint a két talpfelület (térd, lábszár, kéz, stb).

Szabályok:

  1. tilos a másik kezére fogni, őt húzni, illetve folyamatos érintkezéssel a másik tenyerére nehezedni!

Változatok:

  1. Szökdelő lökdösődő: A játék leírása megegyezik az előbbiekben ismertetettel, de folyamatos szökdeléssel lehet az egyensúlyi helyzetet megtartani, viszont bent kell maradni egy kijelölt területen. Ebben a változatban az a vesztes, aki megérinti a talajt bármely a talpon kívüli testrésszel, illetve kikerül mind két lábbal a területet határoló vonalakon.
  2. A szökdelő lökdösődő játszható együttes foglalkoztatási formában, játékként is. Egy előre meghatározott területen belül négyzet, kör alakú játéktéren, ami igazodik a létszámhoz. Ebben az esetben itt mindenki-mindenki ellen küzd, játszik. A játék végén egy győztest hirdethetünk. Fontos szabály, hogy hátulról tilos meglökni az ellenfelet!