Skip navigation

Uniós szabvány játszótér

„Az uniós szabvány legfőbb célja, hogy biztosítsa a gyerekek számára a balesetmentes mozgást és a felhőtlen szórakozást. Teljesen veszélytelen környezet persze csupán elméletben létezik, az EU konform játszótereken azonban a legjellemzőbb veszélyfaktorokat (csúszás, esés, beszorulás) megfelelő eszközök segítségével próbálják kiküszöbölni. A biztonsági előírásokon túl a szabályozás kihat az eszközök működtetésére, karbantartására és felügyeletére is.

A játszóterek fejlesztésére azért érdemes odafigyelni, mert az első olyan közeg, ahol a kicsik a társas viselkedés alapszabályaival találkoznak. Hintázás, homokozás, csúszdázás közben óhatatlanul érintkeznek társaikkal. Nem csak a kicsik találkozóhelye a játszótér. Sok szülő is a játszótéren ismerkedik, szorosabbá válnak a környékbeliek közti kötelékek, sok kisgyerekes, babázó szülő kicserélheti itt tapasztalatait, kérhetnek egymástól segítséget.

Az uniós előírások szerint a csúszdák végére lassító, a játékokra gumibevonatú ülések, a balesetveszélyes helyekre gumiszőnyeg kell. A játékokat 2 méteres körzetben homokággyal, vagy más, "esésbiztos" anyaggal kell körülvenni. Az ütközések elkerülése végett egy állványra csak két hintát lehet felszerelni. Illetve kötelező a környezetbarát, újrahasznosítható alapanyagok és a nem mérgező festékek használata. A balesetveszély elkerülése mellett fontos szempont az is, hogy a játékok lehetőleg a vandalizmusnak is ellen tudjanak állni.

A játszótéri eszközök, játszószerek és azok telepítésével kapcsolatos (biztonságtechnikai) követelményeket alapvetően két szabvány (az átfogó MSZ EN 1176, és az MSZ EN 1177) határozza meg. A szabványok egyik fő célja, hogy alkalmazásukkal csökkenthető, minimalizálható legyen a játék közben bekövetkező sérülések kockázata. Természetesen a szabvány sem tudja garantálni, hogy nem fog előfordulni horzsolás, zúzódás, esetleg komolyabb baleset. Fontos azonban leszögezni, hogy a helyes alkalmazása nagyban csökkenti ezek (és főleg a kevésbé nyilvánvaló helyzetekből adódó sérülések, tragédiák) lehetőségét.