Skip navigation

Kalandpark

Készítette: Dr. Bóka Ferenc

Külföldön már az 1990-es években megjelenő sajátos, új létesítményt jelenti, amely természetes környezetben teremt lehetőséget a mozgásra és a szórakozásra gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. A vidámpark és a sportpálya lehetőségeit ötvözik, a szabad idő aktív eltöltésére, mozgásra ösztönöznek és szórakozást nyújtanak minden korosztály számára. Elterjedése minden bizonnyal összefügg az egészségtudatosság fokozatos erősödésével és az élményekhez kötött, tapasztalatokon alapuló ismeretszerzés, készség- és képességfejlesztés előtérbe kerülésével az oktatásban. A kalandparkok a hozzájuk kapcsolódó szálláshelyekkel és oktatóközpontokkal kiváló helyszínei az erdei iskoláknak és az osztálykirándulásoknak. Némelyikük részt vesz a pedagógus-továbbképzésben is, s szinte mindegyik változatos, akár több napos programokat kínál a 6-18 éves korosztálynak (sportolási lehetőségek, kerékpáros, vízi és gyalogtúrák, környezetvédelmi és természetismereti előadások).

A Kalandpálya általában egy felnőtt, egy gyermek és egy mini pályából áll. A drótkötélpályán különböző nehézségi, ügyességi akadályokon kell áthaladni. Ehhez hegymászó védőfelszerelést biztosítanak (beülő, heveder, sisak, kesztyű), melynek használatát a pályára lépés előtt szakemberek tanítják meg. A felnőtt pályát 140 cm testmagasság felett lehet használni! Már több mint 50 kalandpark van Magyarországon.

Számos készség és képesség fejlesztésére alkalmas:

  • Mozgáskoordináció;
  • Statikus és dinamikus izomfejlesztés;
  • Figyelem - fegyelem - koordinációfejlesztés
  • Csapatmunkára tanítás
  • Állóképesség fejlesztés
  • Erőnlét javítása

A biztonsági előírások igen szigorúak, az európai szabványokhoz igazodnak. A pályákat és a kalandpark egyéb szolgáltatásait mindenki saját felelősségére veheti igénybe, erről írásbeli nyilatkozatot is kell tennie (a gyerekek nevében a szülő nyilatkozik). A védőfelszerelés használata kötelező, ahogy a rövid balesetvédelmi-pályahasználati oktatáson való részvétel is. Biztonságunkat két önbiztosító karabiner és két, kb. 1 m hosszú heveder (via-ferrata szett) garantálja. Az erdei kötélpálya használatának alapszabálya, az hogy a két karabinert tilos egyszerre kiakasztani, a továbbhaladáshoz először az egyiket kell áthelyezni, és csak miután azt már rögzítettük, akaszthatjuk ki és tehetjük utána a másikat. A kalandparkok munkatársai rendszerint képzett hegymászók vagy testnevelők, gyermekek csak az ő felügyeletükkel (vagy szülői felügyelettel) használhatják a pályákat, és csakis azokat, amelyek életkoruknak, erőnlétüknek és testmagasságuknak megfelelnek. A könnyebb felnőtt pályákat általában 140-150 cm magasságtól próbálhatják ki. A kisebbeknek (3 éves kortól) a legtöbb helyen külön pályákat készítettek, 70-100 cm magasságban, kevesebb és könnyebb akadállyal. A kalandparkok másik leggyakoribb attrakciója a mászófal vagy mászótorony, 4-5 különböző nehézségű mászóúttal. A biztonsági követelmények itt is hasonlóak. Falat vagy tornyot mászni természetesen csak felügyelettel, hegymászó felszerelésben, elsősorban képzett munkatársak automata biztosító eszközzel manuálisan (GRI-GRI) biztosítják a mászót. A legtöbb helyen gondolnak a kisebbekre is, és már a 4-5 éveseknek is kialakítanak mászóutakat. A kalandparkok közel felében megismerkedhetünk az íjászat, és erdei túrán vagy ügyességi pályán kipróbálhatjuk a négykerekű terepmotorokat, a quadokat is. A kínálat a fenti, szinte már kötelező szolgáltatásokon kívül igen sokszínű és a helyi adottságokhoz igazodik.
http://vendegvaro.utazom.com/kalandparkok