Skip navigation

A mászás előkészületei

A következőkben áttekintjük azt, hogy egy kezdő csoporttal miképpen ismertetjük meg a mászáshoz szükséges alapvető, minimális eszközöket, egyszerűbb mászó technikákat, biztosítási módszereket.

Mászás eszközei felszerelései:

 • Beülők: a beülő használatával kényelmessé, biztonságossá tesszük a kötél végi elhelyezkedésünket, és az esetleges beleesések alkalmával elosztódik a kötél által kifejtett nyomás. A beülő használatára szükségünk van azért, hogy megteremtsük az első láncszemet a biztonságos mászás kivitelezésében. A beülőket úgy kell felvennünk a csípőnkre, mint egy nadrágot. Majd az öv körül található kis kötelekre, fülekre, műanyag karikákra a karabinereket, ékeket, hevedereket, közteseket, egyéb köteleket és eszközöket helyezhetünk el. A beülők több méretben készülnek az ismert, a ruházaton található méretezésnek megfelelően. Ha nem akarunk minden egyes mérethez egy-egy külön darabot vásárolni, akkor vehetünk olyat is, amelyik egy bizonyos mérettől bizonyos méretig használható. Például M-XL-ig, ezek az úgynevezett szabályozható beülők. Abban az esetben, ha kisebb gyermekekkel foglalkozunk, mindenképpen a gyermekek számára kialakított beülőket vásároljuk meg, és a biztonság érdekében csakis ilyet használjunk.

  Felvételének módja: a beülő elejét megkeresve nadrágként felhúzzuk a csípőnkre. Eligazgatjuk a pántokat és az övrészt befűzzük (háromszor bújtatjuk át a csaton!), vagy ha fűzött, akkor csak meghúzzuk és már készen is állunk.

  Képek a beülő bekötéséről: központi hevederen és két külön hevederen.
 • Karabinerek: számos formájú, alakú, színű, terhelési kapacitású karabiner létezik. Különböző típusú karabinert használhatunk a standépítésekhez, köztesekhez, személyek, tárgyak biztosításához, terheléselosztáshoz, stb. Egy megtervezett, bevizsgált, szakember által már kialakított műfal mászásnál tulajdonképpen a biztosításhoz és a mászáshoz szükséges számunkra egy-egy karabiner.
  A legismertebb biztonsági karabiner az úgynevezett HMS karabiner. Ezt ajánlott használni abban az esetben, ha a fél-szorítónyolcas alkalmazásával biztosítunk.
  Az hogy a karabiner biztosító, rögzítő nyelve csavaros vagy bajonett záras azt a csomók alkalmazása is meghatározhatja, de egy kezdő mászás esetében leginkább a kényelmünk befolyásolhatja. Ezeknél a kényelmi szempontoknál fontosabb a karabinerek terhelhetősége, amelyet ismernünk kell, és ez alapján a tevékenységünkhöz kiválasztani. Amire minden mászás megkezdése előtt figyeljünk és ellenőrizzük le az nem más, mint hogy felcsavartuk-e ütközésig a zárat, vagy bezártuk-e a karabiner nyelvét szakszerűen! A karabinerben a terhelés hosszirányú legyen. Ne legyen elfordulva a karabiner keresztirányba, mert így a terhelhetőségének a töredékét adja. A karabiner használata: mászó személynél a karabinert rákapcsoljuk a beülő elülső részére és a pereccsomót is elhelyezzük a karabinerbe. Biztosító személy esetén a beülőn lévő karabinerbe helyezünk egy biztosító eszközt és az eszközbe a mászó kötelet.
 • Kötelek: ahogy az előbbi részben említettem egy műfal esetében már van elhelyezve mászókötél a standban. Abban az esetben, ha nekünk kell vásárolni, akkor tudnunk kell alapvető információkat a mászó kötelekről. Megkülönböztetünk statikus és dinamikus kötelet. Az előbbit a barlangászok, barlangkutatók használják az utóbbit pedig a személyek biztosítására a mászások során. A kötelek átmérője is eltérő. Erről annyit érdemes tudnunk, hogy az úgynevezett egészkötelet kell megvásárolnunk és nem kell a félköteles technikával bajlódni. A kötelek tisztaságára ügyeljünk, ne kenjük össze sárral, olajjal, vegyszerekkel, stb. Abban az esetben a nem használjuk száraz, hűvös, sötét helyen tároljuk. Élettartama nagymértékben meghatározza a használat sűrűsége, beleesések-, leeresztések száma. Minden mászás előtt és után ellenőrizni kell az állapotát, de használattól függően érdemes évente, legfeljebb háromévente lecserélni. Kötél használata: a mászó személy részéről egy úgynevezett pereccsomót kell megkötni. A biztosító személy esetében ez egyszerűbb, hiszen a biztosító eszközben kell elhelyezni a kötél adott végét.
 • Biztosító eszközök: a mászások alkalmával, ha többedmagunkkal gyakorlunk, akkor az úgynevezett társbiztosítás technikáját hajthatjuk végre. Gyakorlott, tanult, profi mászók esetében az önbiztosítás technikáját is alkalmazhatjuk, például standokból történő leereszkedések alkalmával. Azonban, most csak a társbiztosításról és a testről történő biztosításról fogok ismeretközlő anyagot leírni, hiszen a kezdők egyszerűbb műfal mászásánál szinte csak ezeket alkalmazzuk. Napjainkban már könnyen beszerezhető biztosító eszközök léteznek az olcsóbbtól az egészen drágáig.
  Vagyis egy egyszerű lapkával is
  nagyon jól és könnyedén tudunk biztosítani,
  de ha anyagi lehetőségünk van rá, akkor érdemes beszerezni, megvásárolni például egy önfékező biztosító eszközt például Grigrit.
  Abban az esetben, ha egyáltalán nincs eszközünk, akkor sem kell feladnunk a gyakoroltatást, hiszen egy HMS-es karabinerbe kötött fékcsomóval, fél-szorítónyolcassal is kitűnően teljesíteni tudjuk a biztosítási tevékenységünket. További eszköz, amellyel a biztosítást végre tudjuk hajtani az úgynevezett ereszkedő nyolcas.
 • Lábbelik sziklamászáshoz (mászócipők): lényegében a mászást bármilyen sportcipőben, lábbeliben elkezdhetjük.
  Később, akinek e remek extrémsport, sportrekreációs tevékenység megtetszik és rendszeresen, folyamatosan gyakorló híve lesz, annak érdemes a saját ízlésének megfelelő mászócipőt kiválasztania és megvásárolnia.
  Fontosságát, hatékonyságát az alakjukban, vékony anyagjukban, gumírozottságukban láthatjuk, tapasztalhatjuk. Alakjuknak, kialakításuknak, anyagjuknak köszönhetően remekül felveszik az emberi lábfej formáját, alakját, így biztosítva a legjobb közvetítő szerepet a mászó és a sziklafal, műfal között. Általános elv, hogy a lábfej méreténél kisebb mászócipő viselése az ideális. Egy kezdő mászó esetén elég, ha fél számmal kisebbet választunk, de később, haladóbb, gyakorlottabb szakaszunkban már az egy illetve a több számmal kisebb mászócipők viselése is tapasztalható illetve szükséges. A mászócipőket mezítláb vagy maximum nagyon vékony zokniban használjuk.
 • A mászáshoz használatos sisakok: egyre több sportágban és sportrekreációs mozgásprogramokon van szükségünk különböző védőfelszereléseket alkalmazni. Így van ez a fal- és sziklamászás gyakorlásánál is. Az ember feje nagyon sebezhetővé válik abban az esetben, ha kemény falak, éles sziklafalak, leeső, hulló kődarabokkal találkozhatunk tevékenységünk során. A sisakok erős polikarbonátból készült anyagból állnak és nagyon könnyűek is. A sisak belsején pántok, merevítések találhatóak, amelyek ráállíthatóak a különböző fejmérettel rendelkező mászók fejére. Az állíthatóságnak köszönhetően megakadályozható, hogy a sisak csúszkáljon a fejünkön. Sziklamászásnál használata nélkülözhetetlen, egyenesen kötelező jellegű.