Skip navigation

Tigrisfogó

Létszám: tetszőleges osztálylétszám.

Szükséges szerek, eszközök: tornaszőnyeggel vagy tatamival fedett talaj (négyzet vagy kör alakú). A játékosok számától függően kialakított, kijelölt terület. stopperóra.

Fejlesztő hatás: egyensúlyozó képesség, fogáskeresés, térérzékelés, eséstechnika és esésbiztonság, gördülőesés gyakorlása.

A résztvevő küzdőjátékosok szórt alakzatban, kihasználva a rendelkezésre álló területet, helyezkednek el a játéktéren. A tanár által kijelölt, kiválasztott játékos kezdi meg a fogó szerepet, vagyis ő lesz az üldöző.

A tanár jelzésére kezdetét veszi a játék. A fogó játékos üldözőbe veszi a menekülő társait. Amikor az üldöző utolér egy kiszemelt menekülő társát, akkor rá kell ugrania úgy, hogy mindketten a talajra essenek. De mindeközben a menekülő próbáljon meg a fogásból kiszabadulni. Ha sikeres lett a ráugrás valamint a lefogás, az üldöző és az üldözött (aki már befogott) a talajra (tornaszőnyegre, tatamira) estek, akkor ezek után már mindketten üldözőkké válnak. Az üldözését a társaknak kizárólag meghatározott gurulással, eséstechnikával (például gördülőeséssel, guruló átfordulással előre-hátra, tigrisbukfenccel) kivitelezetten lehet tovább folytatni. Ezt a fajta fogó játékot az a személy nyeri, aki utolsóként marad üldözött illetve állva marad.

Szabályok:

  1. tilos az üldözőt megrúgni, magunkról lerúgni;
  2. tilos az üldözőt megütni, karmolni;
  3. tilos az üldözőket akadályozni, a kijelölt területet elhagyni.

Változatok:

  1. variálhatjuk sokféle képen a játokban előfordulható üldöző, lefogó, talajra vivő technikákat, feladatokat. Például üldözhetünk a talon lévő színek szerint, azok mentén. E szerint a kék sávban futásban közlekedhetünk, egy sárga sávban csak guruló átfordulásban;
  2. engedélyezhetünk az üldözőnek gáncs vagy dobó technikát is (csak gyakorlott küzdőjátékosok esetében ajánlott);
  3. bizonyos területeken megszabhatjuk a menekülés mozgásformáját, példák az előbb említettek szerint;
  4. gyakorlott személyek esetében előírhatjuk, hogy mind a menekülő, mind a fogó játékosok azonos mozgásformában haladjanak.

A játék kivitelezésében változtathatunk, egyszerűbbé tehetünk, ha mindenki (fogó és menekülő is) gördülő eséssel (félvállas gurulással) haladhat a játékban. Ezáltal kiválóan fejleszthető a térérzék és játékos formában gyakoroltatható a már előzőleg megtanult gurulás és eséstechnika.