Skip navigation

Oldalvizezés, farvizezés

A vizezés oktatása elengedhetetlen a kajak-kenu sportban. Azért kell mindenkinek elsajátítania, mert vizezés alatt instabillá válik a hajó és az oktatása folyamán a tanuló egyre jobban adaptálódik a kritikus helyzetekhez, így hullámos vízen sem billen ki az egyensúlyából.

Az elől haladó hajó által gerjesztett orr, oldal és farvíz hullámokat tudja a többi kajakos (kenus) kihasználni. Ezeket a hullámokat meg kell „ülni", és rajtuk kell maradni. A legmegfelelőbb hely erre a hajó orra előtte lévő kajakos hajója által gerjesztett hullámvölgy. A hullámvölgybe keletkezett toló-húzó hatás segítségével a versenyző kevesebb energia befektetéssel, tud az előtte lévővel haladni.

A foglalkozásokon iramjáték közben gyakoroltathatjuk. A szárazföldi áramlástani megfigyelés után, a tanuló saját tapasztalatára hagyatkozva gyakorolja a tanár segítségével, addig, amíg sikerélményhez nem jut. Feltétel a hasonló erőnlét és a kezdetben megmutatkozó segítő magatartás. A tanár motorossal nagyobb hullámok keltésével megkönnyítheti a megértést és a technika elsajátítását (Szabó, 2015).

7.kép. Hosszútávú versenyek felzárkózási taktikájának része az oldalvízen való evezés, mely áramlástani szempontból a legkedvezőbb helyezkedés a versenytársakhoz képest (Forrás:Granek, 1966)