Skip navigation

A védőfelszerelés

Alkarvédő: arra való, hogy a visszacsapódó ideg ne okozzon sérülést az alkaron. Ez így elméletben nem tűnhet komoly veszélynek, de az ideg komoly sérüléseket tud okozni. Esetenként a védő lehet egészen vállig érő.

Mellvédő: a ruha gyűrődéseit tartja távol az idegtől. 

Y védőkesztyű: tradicionális íjakhoz használt segédeszköz. Arra való, hogy a kilőtt nyílvessző ne sértse fel a kézbőrt. Viszont, ha a göb magasság jól van beállítva, és a vessző kifutása mindig ugyanarról a pontról történik, a tollak nem vágják meg az ember kezét.

Háromujjú kesztyű: Ez a segédeszköz arra szolgál, hogy az ideget húzó kéz ne sérüljön meg a sok lövéstől. Védi az ujjbegyeket, így hosszabb időn keresztül tudunk fájdalommentesen lőni.

Tab vagy mancs: célja ugyanaz, mint a háromujjú kesztyűnek, ugyanakkor a tabról sokkal simábban megy el az ideg, a tab nem gyűrődik, nem csúszkál el feszítés közben. Több változata van a simától a távtartóson át az álltámaszosig, a mediterrán húzáshoz valótól az aláfogásosig.

Az emberek többségének van egy erősebb és egy gyengébb szemük: ezt hívjuk szemdominanciának. Sokan nem is tudnak erről, hiszen nem voltak kitéve olyan helyzetnek, amikor ez előjött volna. Nagyon fontos, hogy mielőtt íjat ragadunk a kezünkbe, megállapítsuk a domináns szemünket. Jó esetben ez megegyezik az ügyesebbik kezünkkel, tehát jobb kéz jobb szem és fordítva. Rossz esetben ez sajnos nincs így, ebben az esetben különféle módszerek vannak: van, aki a kezét szoktatja át, van, aki a szemét. Nagyon ritka esetekben hallani olyanról, hogy valakinek nincs domináns szeme. Ebben az esetben az ügyesebbik kézre kell fókuszálni.
http://archersguide.webground.hu/2014/05/szemdominancia/

Tehát mielőtt íjat vennénk a kezünkbe, el kell döntenünk egy alapvető dolgot: Melyik a domináns szemünk? Az esetek 90 százalékában a jobbszemes íjász a jobb kezével húzza az íjat, a balszemes a bal kezével. Ezt nevezzük szem - dominanciának. Ennek a későbbiekben a célzásnál fontos jelentősége lesz, hogy jobb, vagy balkezes íjat vegyünk magunkhoz. A szem-dominancia megállapítására létezik egy végtelenül egyszerű, és gyors módszer. Először is 4 - 5 méter távolságra keressünk egy tárgyat (egy ajtókilincs, egy villanykapcsoló bőven megteszi). Aztán a baloldali kép alapján nyújtsuk előre mindkét karunkat, és az ujjaink begörbítésével képezzünk egy 6 - 8 cm átmérőjű kukucskáló nyílást, amin keresztül nézzük mindkét szemünkkel egyszerre a kiszemelt tárgyat. Majd a tárgyat folyamatosan figyelve, lassan közelítsük a kezeinket az arcunk felé, amint az a jobboldali ábrán látható. A kéz automatikusan a domináns szemhez fog közelíteni, és előtte áll meg. Ilyenkor azt hisszük, hogy mindkét szemünk látja a tárgyat. Ha most ezt a szemet becsukjuk, nem fogjuk látni a kiszemelt objektumot, csak a másik szemünk látja a kezünket. (Nagy, Szabó 2010).