Skip navigation

Szumó

Létszám: tetszőleges létszám, párokat alakítva.

Szükséges szerek, eszközök: 5 méter átmérőjű felfestett, kijelölt, vagy krétával felrajzolt kör. Tornaszőnyeg vagy tatami, illetve végső esetben a megvalósításhoz elfogadható terület.

Fejlesztő hatás: reagálás, gyorsaság, térérzékelés, erő, test-test elleni küzdelem, fogás módok keresése, egyensúlyérzék.

A nemenként, közel azonos testsúlyonként kialakított párok a kijelölt terület közepén helyezkednek el, egymással szemben. A tanár jelzését, vezényszavát követően igyekeznek a szabályoknak megfelelően illetve a már megtanult technikák ismeretében az ellenfelüket, párjukat a kijelölt területen kívülre juttatni. Lehet húzni, tolni, tanult kisívű dobásokat végrehajtani, apró, kontrollált lökésekkel kiesésre kényszeríteni. Fontos, hogy az ellenfelet el lehet dönteni a játéktéren belül, egyensúlyi helyzetéből kimozdítani, azzal a céllal, hogy a két talpfelületén kívül más testrésszel érintse a talajt, tornaszőnyeget, tatamit. Vesztes, akit először kitesznek a területről, vagy kilép, illetve a talpán kívül érinti a talajt bármilyen más testrésszel.

Szabályok:

  1. tilos ököllel bármilyen testfelületet ütni, vagy rúgni, gáncsolni;
  2. menekülni vagy passzívan küzdeni, ebben az esetben figyelmeztethetünk, majd a harmadszori figyelmeztetésre leléptethetjük a küzdőt.

Változatok:

  1. mini grundbirkózás: Ebben az estben tornaszőnyeg vagy tatami nélkül vezethetjük le, illetve játszhatjuk a játékot. Az előzetesen ismertetett szabályok annyiban térnek el, módosulnak, hogy a kisívű dobások alkalmazása nem kivitelezhető, nem szabad, de az ellenfél kiemelése, és három másodpercig tartó megtartása is azonnali győzelmet jelent, a kijelölt területen kívülre történő juttatás mellett.