Skip navigation

Darts

Készítette: Dr. Bóka Ferenc

A legenda szerint néhány száz évvel ezelőtt egy átfázott angol íjász elhatározta, hogy kellemesebb módot választ a gyakorlásra a téli hónapokban. Letette íját, levágott a nyílvesszőjéből és elvonult a közeli pub kellemes melegébe és kényelmébe, ahol ügyességét úgy gyakorolta, hogy a lerövidített nyílvesszőket a falra akasztott fatönkszeletbe dobta. Mellé állt egy másik íjász, aki megpróbált az előzőnél jobb eredményt elérni és ezzel megszületett a játék.

A ma érvényes szabályzatok alapját képező versenyszisztémát első alkalommal - mint annyi más sportnál - Nagy-Britanniában dolgozták ki a 19. század végén és akkor alakultak ki az első szervezetek és klubok is. 1896-ban született meg mai formája, mely Brian Gamlin nevéhez fűződik, ő helyezett el 20 számot a táblán. A darts sport népszerűsödésének újabb hatalmas lökést adott a játék gépesített változata, az úgynevezett soft darts játék. Itt a játék lényege nem változott, viszont a verseny menete leegyszerűsödött, hisz a játék levezetését a gép saját maga végzi el, látványosabbá és szórakoztatóbbá téve ezzel a játékot. Mára nagy érdeklődést keltő nemzetközi versenyek kerülnek megrendezésre, melyek a sportmédia közvetítéseiben előkelő helyen szerepelnek. http://hu.wikipedia.org/wiki/Darts

A darts tábla húsz szektorra van felosztva, és ezek a szektorok egy bizonyos sorrendben fel vannak számozva egytől húszig. A szektorok legkülső részén található külső gyűrű a duplázó gyűrű, a körülbelül a szektorok derekánál található gyűrű a triplázó. A tábla közepén található két kisebb kör a külső bull és a bull. A versenyzők felváltva dobnak körönként 3-3 nyilat. Csak annak a dobásnak van értéke, amikor a nyíl beleáll, és benne marad a táblában. A dobás értékét a nyíl által eltalált szektor száma adja meg. Ha azonban a szektoron belül a dupla vagy a tripla gyűrűbe áll a nyíl, akkor a szektor számának a duplája vagy triplája lesz a dobás értéke. A „legértékesebb hely" a táblán a tripla húszas. A külső bull 25, a bull 50 pontot ér. Ha a nyíl a külső gyűrűn kívül áll a táblába, akkor a dobás értéke 0.