Skip navigation

11.2. A csoport fejlődési fázisai

A csoportok különböző fejlődési fázisokon mennek keresztül, míg a tagok összeszoknak, együtt tudnak működni, kialakul az összetartozás érzése. Az alábbi négy fázison minden csoport átmegy (N. Kollár, 2004; Smith és Mackie, 2004):

  • Alakulás (forming): az ismerkedés fázisa, egymás megismerése a cél. Mindenki arra törekszik, hogy a lehető legkedvezőbb képet mutassa magáról.
  • Viharzás (storming): Hiába igyekszik mindenki jó színben feltüntetni magát, előbb-utóbb konfliktusok alakulnak ki, hiszen megindul a rivalizálás, a harc a jobb szerepekért és a kedvezőbb helyekért a csoport hierarchiájában. Érzelmekkel, vitákkal, akár agresszív viselkedéssel terhelt időszak.
  • Normaalakulás (norming): A konfliktusok elcsendesedésével a csoportban kialakulnak a szokások, normák, az elvárt viselkedési stílus.
  • Működés (performing): Miután a csoport kialakította a maga normarendszerét, alkalmassá válik a helyzet a csoportos feladatvégzésre, már nem fognak az alapszabályokon vitázni a tagok, nem harcolnak a vezetői pozícióért.

Vannak csoportok, amelyek meghatározott időre vagy feladatra szerveződtek. Ezeknek a csoportoknak a fejlődéséhez hozzátartozik egy ötödik szakasz, a megszűnés. Ha a tagok érzelmileg bevonódtak, a csoport megszűnésének feldolgozására időt kell hagyni.