Dr. Győri Ferenc, Hézsőné Böröcz Andrea, Kiss Gábor, Lehmann-Dobó Andrea, Meszlényi-Lenhart Emese, Dr. Balogh László: Wellness, sport- és egészségturizmus
- Wellness, sport- és egészségturizmus
- A turizmus pszichológiai alapjai – csak stressz-oldás a turizmus?
- A sportturizmus magyarországi adottságai, lehetőségei
- Rekreációs sportesemények szervezésének és lebonyolításának feladatai
- Bevezetés az egészségturizmusba
- A téma aktualitása
- Az egészségturizmus fogalma, alrendszerei
- A wellness-turizmus
- A gyógyturizmus
- Az egészségturizmus sajátos gazdasági szerepe
- Az egészségturizmus mint a helyi és a regionális gazdaság motorja
- Az egészségturizmus fejlődési irányai
- Összefoglaló kérdések
- Felhasznált irodalom
- A wellness kultúra kialakulása, sokszínűségének rövid áttekintése
- Wellness szolgáltatások, relaxációs módszerek, alternatív mozgásterápiák
- Vízi sportok: Aquafitnesz, vizi gimnasztika
- Természetes mozgás a vízben
- A gyógyhelyek jelentősége az egészségturizmusban Magyarországon
A vízhez szoktatás megszervezése
- Legalkalmasabb az olyan uszoda, ahol tanmedence is van
- A vízmagasság ne haladja meg a 6-7 éveseknél a mellmagasságot
- A medencében lejárólépcső legyen, ne létra
- A medence hőfoka 28-30 fok legyen
- A csoportok létszáma maximum 15 tanuló legyen
- Csoport életkora közel azonos legyen
- Alapfeltétel, hogy a gyerek egészséges legyen
- Gondoskodni kell az uszodába és az uszodából történő kíséretre
- Öltöző használatának ismertetése az oktató feladata
- Minden vízbe menetel előtt kötelezővé kell tenni a zuhanyozást
- Az oktató ismertesse az óra anyagát, az új, elsajátítandó mozgásanyagot, és a gyakorlás anyagát
- A foglalkozás rövid, egyszerű értékeléssel fejeződjön be
- Foglalkozás után alapos zuhanyozás egy még alaposabb törölközés kövesse (haj, fül)
Készült A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások fejlesztése a Dél-alföldi Régió felsőoktatásában c. pályázat támogatásával.
Pályázati azonosító: TÁMOP-4.1.2.E-13/1/KONV-2013-0011