Skip navigation

Feldenkrais módszer

A Feldenkrais Módszer a testtartás és a testmozgás felfedezésére irányul. A gyakorlatok könnyebbé teszik a testet, mert újra megtanítják az agyat a tudatos és fájdalommentes mozgásra. Csökken a testben az izmok terhelése, és az izomgörcsök.

Mindenkinek ajánlott, aki a saját mozgásának minőségét akarja javítani, legyen akár egészséges, akár mozgásproblémával, sérüléssel küszködő személy.

A módszer alapítója Moshe Feldenkrais (1904-1984), akinek az aktív sportolás és katonai szolgálat során tönkrementek a térdei és az ízületei. Műtétet nem akart, inkább önmaga gyógyítását választotta szomatikusan, azaz a test felől megközelítve.

A technikát és a gyakorlatokat az 50-es évektől fejlesztette ki, s a 70-es évektől kezdte tanítani. Jelenleg 4 ezer hivatásos oktató tanítja a Feldenkrais- gyakorlatokat az egész világon.

A Feldenkrais módszer kétféle módon sajátítható el.

  1. Tudatosság Mozgás Által
    Ezek 30-60 perces oktató által vezetett foglalkozások, a gyakorlatokat mindenki a saját értelmezésében és ütemében végzi. Az oktató szóbeli utasításokat ad, a mozdulatokra többféle lehetőséget mutat be, azok közül lehet a számunkra legmegfelelőbbet választani. 600 gyakorlat van, ezeknek 1000 változata lehetséges, így minden Feldenkrais óra tud valami újat nyújtani.
  2. Funkcionális Integráció
    Az oktató egyenként foglalkozik a tanítványokkal. A Feldenkrais gyakorlatokat a tanítvány kezeinek és lábainak mozgatásával állítja be. Ez fekvő, álló és ülő helyzetben is történik.

Forrás: http://www.edzestervezes.hu/edzes-stilusok-modszerek-feldenkrais-modszer.html