Skip navigation

13.3.1. A kérdőívek tartalma

Internalizációs tünetek: a gyermekben meglévő, állandó küzdelmet és feszültséget jeleznek. Ezeket kiválthatják a társas kapcsolati nehézségek a társakhoz, felnőttekhez való viszony, hangulati, érzelmi problémák: szorongás, depresszív tünetek. Frusztráció esetén magas pontszámok adódnak össze. A tartóssá vált negatív állapot szomatikus tüneteket, testi panaszokat is okozhat.

Az internalizációs tüneteknek éppen láthatatlanságuk miatt nagyobb a veszélyértékük, mint amikor a gyermek/tanuló feltűnően mutatja, hogy a környezetéből adódó problémák megoldásában segítségre van szüksége. A szülők, a pedagógusok és a gyermeki kérdőívei között nagy kontrasztok is lehetnek.

Externalizációs tünetek: elsősorban a környezet számára zavaróak, kezelésük nem a gyermek, hanem a környezete számára jelentenek nehézséget. Ilyen a hipermotilitással járó szórt és/vagy impulzív figyelemzavar. A deviáns viselkedés, a közösség normái elleni lázadás, nyílt ellenszegülés. normaszegés. Az agresszivitás, az indulat, a rombolási tendencia.