Skip navigation

14.1.1. A pszichoszociális éretlenség

A hiperaktivitás feltűnő tünete a normaszegés (ezt is követheti vagy megelőzheti valamilyen agresszív megnyilvánulás), amit a hiperaktív gyermekeknél az a tény okoz, hogy a figyelemzavar, a fáradékonyság és a kevés számú inger miatt nem értik a normák aktualitását, szabályait. Hozzájárul még impulzivitásuk is, ami miatt az értékrendjük az aktuális szituációnak megfelelően változik.

A viselkedészavar megegyezik az átlagos magatartászavar tüneteivel, de amíg azok a környezet okozta frusztráció levezetési módjai, a hiperaktív gyermekeknél a figyelem és az észlelés sérülése okozza.

Impulzív magatartás

A kapkodó, a szervezetlen, a kimenetellel nem foglalkozó magatartás következtében meggondolatlanul, elhamarkodottan reagálnak, következmények mérlegelése nélkül cselekednek. Az impulzív viselkedés megjelenési formái: instrukciók befejezése előtt belekezdenek a feladatba. Nem várják meg, míg rájuk kerül a sor. Félbeszakítanak, a kérdés befejezése előtt kimondják a választ. Sokkal érzékenyebben reagálnak, ezért indokolatlanul durvák vagy érzékenyek. Heves és meggondolatlan kijelentéseket tesznek.

Tevékenység

Az esettanulmányból emeljék ki az impulzivitás tüneteit! 14. Impulzív magatartás