Skip navigation

6. lecke A terápiás tevékenység

Célkitűzés

A hallgató ismerje meg a logopédiai terápiás tevékenység céljait, feladatait és tartalmát. Ismerje meg az ambuláns és utazó ellátás közötti különbségeket. A logopédus-jelölt ismerje, hogy milyen körülmények szükségesek infrastrukturálisan a sikeres terápiás folyamat biztosításához. Tudja, hogy milyen szerepet tölt be a gyermek gondozója, a kliens hozzátartozója a terápiás folyamatban, ismerje meg a terápiás szerződés tartalmát. 

Tartalom

A logopédiai terápiás tevékenység fogalma. Ambuláns és utazó logopédiai ellátás. A terápiás helyiség, infrastruktúra. A szülő szerepe a terápiás tevékenységben. A terápiás szerződés keretei.

Kulcsszavak: terápia, ambuláns ellátás, utazó logopédiai ellátás, infrastruktúra, szülő, szerződés

Tananyag

A logopédiai ellátás igénybevétele néhány kivételtől eltekintve önkéntes alapon történik. A diagnosztikus folyamat eredményeinek elemzése után a logopédus terápiás javaslatot fogalmaz meg a logopédiai fejlesztésre vonatkozóan. A vizsgálat eredményétől függően további pedagógiai, pszichológiai, szakorvosi vizsgálatok kezdeményezését javasolhatja. (15/2013. (II. 26.) EMMI rendelet, 25. §)

 

Feladat

Olvassa el a 15/2013. (II. 26.) EMMI rendelet, 25. §-t a logopédiai ellátásról!

A logopédiai ellátás mely elemének igénybevétele kötelező a gyermek számára?

Érdekességek

További érdekességeket olvashat itt a szakszolgálati és gyógypedagógiai tevékenységgel kapcsolatos kérdésekről.