Skip navigation

Munkaköri leírás

A munkaviszony megkezdésekor a munkáltató és munkavállaló munkaszerződést kötnek, rögzítik a munkaviszony feltételeit, részleteit. A szerződés kötelező mellékletét képezi a munkaköri leírás. A munkaköri leírásban lehet rögzíteni az adott munkakörben elvégzendő munkafolyamatokat, a munkáltató által fontosnak tartott elvárásokat. A munkaköri leírás alapján tudja a dolgozó, hogy pontosan milyen munkát kell végeznie.

A munkaköri leírást a munkáltató egyoldalúan adja ki, annak tartalmát ő határozza meg. A munkavállaló csak olyan munkák elvégzésére kötelezhető, amely a munkaköri leírásban is szerepel.

A munkaköri leírás többek között kijelöli az adott munkavállaló helyét a szervezetben, a szükséges kompetenciákat, megadja az ellátandó feladatokat. A munkaköri leírás munkajogi szempontból is nagy jelentőségű, bár magát a fogalmat a Munka Törvénykönyve nem használja.

Olvasnivaló

Olvassa el az alábbi tájékoztatót a munkaköri leírásról!

A logopédus munkaköri leírása tartalmazza a munkavállaló nevét, végzettségét és szakképesítését, megnevezi a munkakörét, meghatározza a munkakör betöltéséhez szükséges végzettséget és a jogviszony formáját. A leírás tartalmazza a közalkalmazotti besorolást, a munkaidőt és a munkavégzésének helyszínét egyaránt.

A leírás továbbá részletezi:

  • az általános rendelkezéseket,
  • a logopédus felelősségét és tevékenységeit,
  • a logopédiai ellátás részletezett feladatait,
  • az adminisztrációs és egyéb feladatokat,
  • az információkezelés, adatvédelem szabályait,
  • a logopédus vagyoni felelősségét.

Olvasnivaló

Olvassa el a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Kisteleki Tagintézményének egy logopédusra vonatkozó munkaköri leírását!