Skip navigation

On-line logopédiai tanácsadás

A szülők, a beszédhibás személyek, az érintettek az interneten keresztül is választ kaphatnak a beszédhibákkal, a beszédhibás gyermekükkel kapcsolatos kérdéseikre. A logopédusok szakmai szervezetei, honlapokat üzemeltető magán logopédusok általában röviden válaszolnak a feltett kérdésre, információkat nyújtanak a továbblépés lehetőségeiről, az érintett környezetében megtalálható segítségnyújtásról, a segítséget nyújtó intézményről. Mint ahogyan az alábbi on-line tanácsadás szövege is bizonyítja, ezek az információk hasznosak és megnyugtatóak lehetnek, részletes, teljeskörű logopédiai vélemény készítése azonban kizárólag személyes tanácsadás, vizsgálat során lehetséges az arra szolgáló intézményben (szakszolgálat, szakértői bizottság, logopédiai rendelő).

Feladat

Olvassa el a következő tanácsadás részletét! (A teljes szöveg itt olvasható.)

Szülői kérdés:

„Angliában élünk két fiúgyermekünkkel… A problémám Márkkal van. Ő három és fél éves. Már egy ideje kommunikál szavakkal, mondatokkal, ezzel nem is lesz baj. Viszont az s betűt nem ejti. Elég zavaró, hogy minden s betűs szónál az s betűt orrból kifújva ejti ki. Vagyis azt hogy "sok" úgy ejti, hogy orrból kifújva a levegőt valami "hók" szerű szót mond. … Ezen kívül problémája van a cs, ny, gy betűkkel is. Ez úgy néz ki, hogy a "much" angol szót, mu + egy orron át kifújt adag levegő jelenti számára. A "nyuszi" orrból indított "muffi". Engem nagyon aggaszt a dolog, bár a család győzköd, hogy majd megoldódik magától a dolog. Ide kapcsolnám még, hogy feltűnően nagyok a torokmandulái, és nem betegségből adódóan. A fülei elég gyakran fájnak, ezzel már el is küldött a háziorvos specialistához, aki egyébként annyit mondott, hogy az egyik fülében valami egyensúlyozó dolog nem teljesen jó, de még nem vészes. Viszont elküldött egy gyermekhallás vizsgálatra is, amire még most várjuk az időpontot. Ide tartozik talán még, hogy szopja az ujját, így nyugtatja magát, plusz így is alszik el. A kérdésem tehát, hogy mit tehetek, hogyan segíthetek Neki? …Aggódom, nem-e valamilyen szervi problémája lehet? Ahogy böngésztem a neten, tálaltam olyasmit, hogy orrhangos beszéd.”

Köszönettel:

Norbert”

 

A logopédus válasza:

„Kedves Érdeklődő!

A kislányának valószínűleg a kétnyelvűség okoz problémát. Nem tudom be tudnak-e szerezni magyar könyveket kint, de amit esetleg Ön is tud vele gyakorolni Az én is tudok beszélni 1, 2. Amennyire megoldható esetleg egy kis ideig csak az egyik nyelvet használják vele.

Üdvözlettel:

Renáta”

Milyen tanácsokkal egészítené ki a fenti logopédiai választ? Milyen egyéb szakirodalmat, fejlesztő anyagot ajánlana?