Skip navigation

A terápiás helyiség, infrastruktúra

Torda Ágnes és Nagyné Réz Ilona (2013) részletesen meghatározzák a szakszolgálati munkához szükséges infrastruktúrát. Fontos szempont, hogy jól megközelíthető, akadálymentes épületben kapjon helyet a szolgáltatás.

Az épület állapota, karbantartottsága és felszereltsége feleljen meg az erre vonatkozó munkaügyi, munkavédelmi szabályoknak, és folyamatosan biztosítsa a zavartalan működést. A személyi feltételek és a kliensek számának megfelelően legyen kialakítva az épület helyiségeinek száma. A helyiségek elosztásának elsődleges szempontja legyen az ellátási feladatok, a gazdaságosság, maximális kihasználhatóság. Szükséges adminisztrátori helyiség kialakítása a zavarmentes ügyfélszolgálati, adatbeviteli, dokumentációs munkák ellátásához. Szükséges kialakítani mosdóval és várakozásra alkalmas bútorzattal rendelkező fogadóhelyiséget a kliensek számára.

Az ellátási munka helyszínéül szolgáló fejlesztő szobák a logopédiai munka fő terét biztosítják. E mellett szükséges vizsgáló, tanácsadói és megfelelő méretű tornaszoba kialakítása is.

A bútorzat és felszerelési tárgyak tekintetében minimális elvárás a gyermekasztal székekkel és olyan méretű tükörrel, amelyben 6 gyermek és a logopédus egyszerre láthatja önmagát. A kiválasztásánál figyelembe kell venni a sérülés-specifikusságot (pl. mozgáskorlátozott gyermekek részére állítható asztalok, székek, tükrök). Ideális, ha a logopédiai szobában van higiéniás sarok mosdókagylóval, kézmosási lehetőséggel. A szakszolgálati rendelet rendszerezi a minimálisan szükséges vizsgáló- és terápiás eszközöket is.

Feladat

Olvassa el és gyűjtse össze a 9. melléklet a 15/2013. (II. 26.) EMMI rendelethez alapján a pedagógiai szakszolgálati intézmények kötelező, minimális eszközeit és felszerelését!

Hasonlítsa össze az olvasott feltételeket a cikkben olvasottakkal és a képekkel!