Skip navigation

A televízióban, rádióban

A média tájékoztat a fogyatékos, így a beszédfogyatékos, beszédhibás emberek életéről, érdekvédelmi szervezeteiről, azok munkájáról, problémáiról. Információkat nyújt a fogyatékos és ép emberek számára hirdetett programokról, nagyobb közönségnek teremtve meg a lehetőséget a fogyatékos emberek megismerésére, a velük való találkozásra. Mintát közvetít a segítségnyújtás lehetőségeiről, annak gyakorlatban történő alkalmazásáról, hiszen sok ember érez félelmet, szorongást, a fogyatékos emberekkel kapcsolatosan.

A szemléletváltozást elsősorban az integrált műsorok segíthetik, ahol a fogyatékos személyt aktív, dolgozó, hétköznapi emberként mutatják be, aki elsősorban egy téma, egy terület szakértője és másodsorban fogyatékos ember. A média korrekt híranyagaival segítheti az ép és fogyatékos emberek közötti hídépítés kialakulását, a sztereotípiák leépülését, hiszen minden közösség számára érték a sokféleség.

Kerülj közelebb

A beszédhibák okairól, a terápia lehetőségeiről szóló televíziós, rádiós beszélgetések a társadalom szélesebb részéhez jutnak el, ezért fontos szerepet játszanak az ismeretek átadásában.

A műsorok egyik részében az érintettek beszélnek a beszédproblémájukról, ami az érzékenyítés fontos eszköze. 

 

Tekintse meg a következő műsorokat!

A műsorok másik részében szakemberekkel beszélget a műsorvezető a beszédről, beszédhibákról.

Ezek a műsorok akkor segíthetik a társadalmi szemléletformálást, ha a beszédhibák tüneteinek és oki hátterének bemutatásán túl kitérnek a segítségnyújtás formáira, lehetőségeire is.

Egy követendő példa arra, hogyan kommunikáljunk afáziás emberrel.