Skip navigation

Szülői engedély logopédia óra rögzítéséhez

 

A szakma etikai normái szerint a logopédusi munkát a szakmai titoktartási kötelezettség jellemzi. Ez vonatkozik a diagnosztikus eredményekre, az adminisztrációs és a terápiás eseményekre egyaránt.

Kivételt képez ez alól:

  • ha a páciens vagy képviselője erről írásban nyilatkozik,
  • ha szükséges, hogy a logopédus a páciense nevében információkat közöljön a hozzátartozókkal (a páciens érdekében),
  • ha egy kiskorúval történő visszaélésről szerez tudomást (Logopédusok etikai kódexe alapján).

A logopédiai munka során a szakember a vizsgálatot, ill. a logopédiai foglalkozást rögzítheti, magnó ill. videókamerás felvételt, fényképet készíthet. Ezek a felvételek több célból készülhetnek. Egyrészt a gyermek logopédiai státuszának rögzítésére, annak adminisztrálására szolgálnak. A státusz, ill. folyamatdiagnosztikai tevékenység számára nélkülözhetetlen adatokkal szolgálnak. Az anyagok bármikor és akárhányszor visszanézhetőek, ezáltal jól megfigyelhetőek, elemezhetőek a beszédtünetek és más jellemzők (magatartás). Így hatékonyabb lehet a logopédia tervezés.

A terápia folyamatában a logopédiai foglalkozások rögzítése (pl. szülőcsoportos dadogás óra) és a felvételek elemzése lehetőséget nyújthat a terápia eredményességének a nyomonkövetésére, új terápiás lépések megfogalmazására. A logopédiai foglalkozás felvétele a szakmai munka értékelésére, valamint a nyilvánosság tájékoztatására is szolgálhat.

A videó, fénykép készítéshez minden esetben a szülő/gondviselő írásbeli engedélye szükséges. Fontos az is, hogy a szülőt szóban is tájékoztassuk a felvételkészítés indokáról, annak felhasználásról. Tájékoztatnunk kell a jogairól is, például arról, hogy az engedélyét bármikor visszavonhatja.

 

Feladat

Elemezze a következő szülők számára készített engedélyt!