Skip navigation

Ambuláns és utazó logopédiai ellátás

Az ambuláns ellátás során a logopédus a Pedagógiai Szakszolgálat központjában kialakított szobában várja és fogadja a gyermekeket, tanulókat. Ebben az esetben a gyermek családjának feladata megoldani a gyermek logopédiai foglalkozásra való eljutását.

Az ellátási forma előnye, hogy a logopédus számára minden esetben közvetlenül rendelkezésére állnak a terápiához szükséges eszközök, játékok és feladatlapok, ezáltal többnyire változatosabb terápiás elemek jelennek meg a foglalkozások során.

Speciális terápiák (pl. Ayres) a speciális eszközigény miatt, csak ebben a formában alkalmazhatóak.

Előnyt jelent továbbá, hogy a logopédus a foglalkozások után minden alkalommal tud egyeztetni a szülővel vagy hozzátartozóval, folyamatos és személyes kapcsolattartás alakul ki az együttműködésben, mely pozitívan befolyásolja a terápiás folyamat hatékonyságát.

Az utazó logopédiai ellátás során a logopédus a gyermek intézményébe utazva, az óvodában, iskolában kialakított helyiségben végzi a terápiás munkát. A logopédusok a város és a környező községek köznevelési intézményeit érintve végzik a logopédiai tevékenységet.

Az ellátási forma hátránya, hogy több esetben az intézményi helyiségek kevéssé alkalmasak logopédiai ellátás folytatására, méretük, elhelyezkedésük és felszereltségük alapján. A logopédusnak minden, a terápiához szükséges eszközt, játékot és feladatlapot vinnie kell magával.

Előnye viszont, hogy jelentősen több gyermek részesül logopédiai terápiában. Sok gyermek gondviselője nem tudja megoldani munkaidőben a gyermek utazását a szakszolgálat központjába, de az is előfordulhat, hogy ezt a család anyagi lehetőségei sem engedik meg.