Skip navigation

A motorikus képességek és a pszichés képességek szerepe a teniszben

A sportbeli teljesítményt alapvetően két összetevő szorzata határozza meg. Ez a két összetevő a teljesítőképesség és a teljesítőkészség (ld. Balogh, 2015). Az előbbibe az adott sportág űzéséhez szükséges motorikus képességek, testalkat, edzettségi állapot tartoznak, míg az utóbbiba a szükséges pszichés, mentális összetevők. Ebből az következik, hogy lehet valaki 100 kg csupa izom, gyors, éa kitartó, ha ez nem párosul megfelelő koordinációval, és ami a teniszben talán még fontosabb, megfelelő pszichés képességekkel, nem lesz sikeres.

A tenisz sportág kondicionális és koordinációs képességigénye (motorikus) sokrétű: az eredményes játékosnak kiemelkedő szintű komplex kondicionális és koordinációs képességekkel kell rendelkeznie. A sportolói teljesítmény maximalizálásának érdekében az alapképességek megjelenési formái, más néven a komplex kondicionális képességek (gyorserő, erő-állóképesség, stb.) olyan halmazát szükséges az edzések során fejleszteni, amely érinti mindhárom alap kondicionális képességet (erő, gyorsaság, állóképesség). Mindezeket a képességeket komplex kell fejleszteni, ami sokszor nagyon nehéz feladat. Folyamatos fejlesztést igényelnek további motoros képességek is: a koordinációs képességek és az ízületi mozgékonyság.

Az összetett kondicionális képességek magas szintje alapkövetelmény, hiszen nemcsak a játékosok terhelhetőségét alapozzák meg az edzéseik során, hanem napjaink versenyteniszében az órákon át tartó, fizikailag és mentálisan egyaránt megterhelő mérkőzések alkalmával is sorsdöntőek lehetnek.

Kevesebb szó esik azonban a kondicionális képességek fontosságáról a mérkőzések utáni gyors regenerálódás időtartamával, minőségével kapcsolatban, valamint a sérülések megelőzésében és a hatékony rehabilitációban. Míg előbbiek elsősorban a teljesítményorientált versenyteniszezés feltételei közé tartoznak, addig utóbbi képességek már a szabadidős teniszezéshez is szorosan kapcsolódnak. Így kijelenthetjük, hogy a kezdő szintű játékostól a versenyzőig a kondicionális képességek megfelelő szintje meghatározó lehet az eredményes és élvezetes játék szempontjából.

Alábbiakban az eredményes teniszezéshez leginkább szükséges kondicionális képességekről olvasható egy rövid áttekintés az Egyesült Államok Tenisz Szövetségének (USTA) ajánlásai alapján. A kondicionális képességek sokrétű mivolta, fejlesztésük módozatai nagyon szerteágazóak, ezért itt csak a legalapvetőbb gyakorlatok szerepelnek vázlatosan. Reményeink szerint, ettől függetlenül jó áttekintést adnak és könnyebbé teszik az eligazodást a teniszezéshez elengedhetetlen képességek kialakításának terén.

Olvasnivaló

A tenisz sportpszichológiai tanulmányozásához javasoljuk az alábbi könyv áttekintését:
http://www.jgypk.u-szeged.hu/tamop13e/tananyag_html/sporttudomany/a_sport_s_a_testedzs_pszicholgija__szemelvnyek_a_sportpszicholgibl.html

A sport és a testedzés pszichológiája: szemelvények a sportpszichológiából

In: Balogh László, Győri Ferenc, Hajduné Petrovszki Zita, Mikulán Rita, Molnár Andor, Szablics Péter, Szász András, Vári Beáta

Sporttudomány a mindennapos testnevelés szolgálatában. 172 p.

Szeged: Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Testnevelési és Sporttudományi Intézet, 2015. pp. 2-40.

(ISBN:978-963-306-377-4)