Skip navigation

Tenisz a 21. században

A tenisz napjainkra a világ legnépszerűbb egyéni labdajátékává vált, melyet milliók játszanak és ugyancsak milliók követnek figyelemmel a stadionokban, illetve a képernyők előtt. A sportág próbálja a nézők igényeit kielégíteni, ezért például 2005-től a US Open pályáit kék színűre változtatták, hogy a labda jobban követhető legyen. A következő évben bevezették a „hawkeye” nevű berendezés használatát, ami a vitatott labdák azonnali visszajátszására alkalmas. A top-spin és a top-spin drive tenyeres ütés egyre nagyobb jelentőséget kapott, hiszen a játékosok ma már ezt használják az alapvonal mögött és támadásra is. Amíg a már említett André Agassi ütései maximum 2000 fordulatot tettek meg percenként, addig ez napjaink balkezes sztárjánál, Rafael Nadal-nál már eléri a 4000 fordulatot is. A jelen időszak legsokoldalúbb férfi játékosának a sok kiváló teniszező mellett Roger Federer-t tartjuk. Ő 2001-ben nyerte első bajnoki címét Milánóban, majd csúcsra jutatta a svájci Davis-kupa csapatot és Wimbledonban kiejtette a negyeddöntőben a közelmúlt nagy bajnokát, Pete Samprast is.  A svájci csapat Federer-rel és Stan Wawrinka-val 2003-ban megnyerte a Davis-kupa döntőjét. A korszak neves játékosa volt Andy Roddick, Marat Safin és Llyton Hewitt is. Az utóbbi időkig összesen 17 Grand Slam győzelmével Federer egyértelműen a férfi tenisz legnagyobb alakjává vált.

Federer egyik legnagyobb ellenfele napjainkban a spanyol Rafael Nadal, aki az utóbbi években kivívta magának a „Salakpályák királya” címet. Teniszét az erőteljes alapvonal játék jellemzi, magasra pörgetett labdákkal és kivételes lábmunkával. 2004-ben Roddick ellen diadalmaskodva győzelemre vitte a spanyol Davis-kupa csapatot az USA-val szemben. Nadal 2005-ben nyerte meg először a Roland Garros-t, majd 2008-ban sikerült Wimbledonban is győznie. Napjaink másik legnagyobb tenisz egyénisége a szerb Novak Djokovic, aki egész fiatalon, 2007-ben már harmadik helyen állt azon a világranglistán, melyet 2015 végén ő vezet. Djokovic mostanában az olimpiai bajnok Andy Murray-val és Roger Federer-rel játssza legkiélezettebb meccseit. Djokovic 2006-ban győzött először ATP versenyen, nem kisebb ellenfeleket legyűrve, mint Hewitt és Roddick.

A hölgyeknél a legkimagaslóbb teljesítményt az amerikai Williams nővérek, Venus és Serena nyújtják az 1990-es évek közepe óta. Mindketten kitűnő alapvonal-játékosok, de párosban is szinte verhetetlenek, legfőbb erősségük szervájuk és kétkezes fonák ütésük. A Williams-nővérek dominanciáját a belgák törték meg, többször Kim Clijsters és főként Justine Henin. Henin többször volt világelső és hét Grand Slam-torna trófeát mondhat magáénak. Napjaink női teniszének meghatározó tagjai még a szerb és orosz teniszezőnők. Ana Ivanovics, Maria Sharapova, Nadezda Petrova, Maria Kirilenko mellett a bolgár Victoria Azarenka, a lengyel Agneiszka Radwanska, a kínai Na Li, a német Angelique Kerber, az olasz Sara Errani és a dán Caroline Wozniacki.

A magyar férfiak helyezései a világranglistán viszonylag szerények, a legjobb rangsorral Fucsovics Márton rendelkezik.  

A magyar női teniszezőknek - leszámítva Szávai Ágnest - manapság nincsenek olyan kiváló eredményei, mint korábban. Jelenleg Babos Tímea van csak a legjobb 100 teniszező között a világranglistán, aki sikereit főleg párosban éri el. A közelmúlt jelentős játékosai még Czink Melinda, Arn Gréta és Jani Réka voltak.

Ha a jelenlegi magyar teniszezők teljesítményét szeretnénk értékelni, sajnos azt kell mondanunk, hogy mind a férfiak, mind a nők legjobb eredményeiket az utánpótlás- versenyeken érik el, a felnőtt mezőnyben azonban évek óta nem tudnak igazából érvényesülni.