Skip navigation

A tenisztaktika alapjai

A teniszjátékos teljesítménye, mint a többi sportágban is technikai felkészültségtől, kondíciótól s pszichikai tűrőképességtől függ. A teljesítmény alapfeltétele az alapos technikai felkészültség, annak a játékosnak, aki nehéz helyzetben a pszichikai követelményeknek magas szinten megfelel, jó a taktikai érzéke és ismerete, kiváló a fizikai kondíciója, de feltűnően gyengék az ütései, versenyeredményei nem lesznek kiemelkedőek. (Halmos, 1983) Egyértelmű, hogy az eredményes taktikai megoldások, csak biztos technikai tudással valósíthatók meg. A már az előzőekben ismertetett technikai tudás mellett és azzal párhuzamosan kell tanítani a technika alapjait is. A mai versenyteniszben az ún. „universal” játékosoknak kemény az adogatásuk, hosszúak és pontosak az alapvonalról elvégzett ütéseik, gyorsan és következetesen támadnak és védekezéskor pontosan meg tudják választani ütéseik helyét és, amennyiben szükséges lassítani is tudják a játékot. A taktikai alapismeretek elsajátításához néhány elvet érdemes tisztázni.

  • Szögfelezés elve:
    Saját térfelünket az ellenféltől érkező ütések várható szögének közepén kell fedezni. A pálya azon területei, amelyekre az ellenfél csak rendkívül kis valószínűséggel ütheti a labdát, fedezetlenül maradhatnak. A pálya optimális fedezése mindig attól függ, hogy az ellenfél honnan üti meg a labdát.
  • Biztonság elve:
    A biztonságos labdahelyezés még fontosabb az ütés erősségénél. A játék során a hibás ütések gyakoribbak, mint a pontot eredményezők. A játékosok a labdát gyakrabban ütik a hálóba, mint a pályán kívülre. Mindig válasszuk a legbiztosabbnak tűnő ütést. Soha ne a vonalakra, hanem a vonal elő célozzunk. Üssünk gyakrabban keresztütést, mert a haló a közepén, a legalacsonyabb és a pálya átlósan 1,4m-el hosszabb.
  • Kitartás elve:
    A sikeres játékost nemcsak fizikai, hanem pszichikai kitartás is jellemzi. Vezetéskor ne változtassunk taktikát. Hagyjunk időt az ütésekre, maradjunk nyugodtak és koncentráltak. A játék csak a meccslabda megnyerésével ér véget. Maradjunk következetesek, ne sajnáljuk meg az ellenfelet. Ne becsüljük le ellenfelünket. A játékot kedvezőtlen helyzetben se addjuk fel. Az egyszerű labda, gyakran a legnehezebb. Tartsuk be a játékszabályokat és ügyeljünk arra, hogy velünk szemben is betartsák azokat. Alakítsuk mi a játékot. Alkalmazzunk erős ütéseket, hogy mi irányíthassuk a játékot. Törekedjünk arra, hogy az ellenfél ne tudja megállapítani, hogy milyen fizikai és pszichikai állapotban vagyunk. Sohase üssünk először mi rövidet (kivéve ejtéskor). Változtassunk taktikát, ha hátrányban vagyunk.