Skip navigation

Ütőmozdulat a 2. KP-ból

A közvetlen ütőmozdulat bemutatása és magyarázata

Közvetlen ütőmozdulat: a 2. KP-ból következik az ütőkar lendületes ingamozgása a vállból az ütőtalálkozási pont felé a 4. KP-ba.

Gyakorlat az ütőmozdulat gyakorlására

Vedd elő a zsebedből az ütést!

Ügyesebb kéz meghúzza előre felé az ütőt, majd az ügyetlenebb kéz átforgatja az ütőt a találati ponton keresztül a 4. KP-ba, miközben erőteljes törzsfordítást végez a tanuló. A 3-as KP-nál figyelni kell, hogy a két kéz egymás mellett, egyvonalban, az ütésirányra merőlegesen helyezkedjen el. Az ügyetlenebb kéz csak ezután „előzheti meg” az ügyesebb kezet.

A feladatban az ütés az ügyetlenebb oldali nadrágzseb felől indul, mintha onnan vennénk elő az ütőt. Az előre kilendítés után „homokzsák átvetése a váll felett” mozdulatra emlékeztető pályát kell leírnia az ütő fejének.

Gyakorlási formák labdával

A labdával megszokott gyakorlási formák ebben az időpontban egyszerű irányító utasítással (egyenes, kereszt) kiegészíthetők. A lendületteljes ütés-kivitelezésre helyezzük a hangsúlyt. Ezért ne játsszanak sokat kispályán, hanem célmezőként a szerva- és az alapvonal közötti pályát válasszuk.

Közbe-közbe tenyeres ütéseket is be lehet építeni, hogy a fogáscserét gyakoroljuk, gyakorlatba hozzuk a váltakozást és szükség esetén sikerélményeket közvetítsünk.

Még jogosabb, mint a tenyeres ütésnél a fonák ütés alapképzésének metodikus felépítését a 2. KP-val befejeztetni. Ennek oka, hogy a fordulatív - ez az 1. KP-ból a 2. KP-ba vezető átmenet -, fonákütésnél lényegesen kevesebb lendületet hoz az ütésmozdulathoz és a kezdőknél az a rizikó léphet fel, hogy vagy egyáltalán nem vagy nem időben jut az ütőfej a labda alá. A kezek helyzetére az egyes kontroll-pontokon különös figyelmet kell fordítani.