Skip navigation

Teljes mozdulat

Most először az adogatóvonalról az alapvonalra megyünk azért, hogy a tanulót ne terheljük a nagy ütőtávolsággal és ne alakuljon ki benne helytelen mozgás. Gyakran elég - a számára szokatlan - az alapvonalra állás ahhoz, hogy a nehezen magtanult mozdulatokat elfelejtse. Ezért fokozatosan közelítünk végső célunkhoz, az adogatásnak a másik térfélre juttatásához.

Az oktató először bemutatja az egyes gyakorlatokat, és elmondja a tanulónak, hogy mire ügyeljen különösen. Ezután állomásonként folyik a gyakorlás a következő sorrendben:

  • A teljes mozdulat lassítva - a mozgást a 4 kontrollpontban megszakítjuk, hogy mind az oktatónak, mind a tanulónak lehetősége legyen az ellenőrzésre
  • Ritmikus teljes mozdulat labda nélkül
  • Teljes mozdulat labdával - megszakítva

Az adogatás helyes végrehajtásának ellenőrzéséhez segítséget ad a következő edzői tanács: a labda feldobása és az ütő hátralendítése egy időben történjék. Ezután kapjuk el a feldobott labdát és ellenőrizzük a hátravitt kar helyzetét. Majd utána ismét dobjuk fel a labdát és csak a másodszor feldobott labdát üssük meg; azaz a gyakorlatban két feldobás és csupán egyetlen ütés történik.

Természetesen az ütés előkészítését, a helyes felállást, a helyes ütőfogást is ellenőrizni kell. Általában akkor hibázunk, ha kapkodva, elsietve dobjuk fel a labdát. Gondolni kell a kiemelkedő tudású versenyzőkre, akik adogatásuk előtt erősen koncentrálnak, figyelnek a pontos, helyes végrehajtásra.

Az adogatás az egyetlen olyan mozgás, amely független az ellenféltől, ezt ki kell használni, ezért időt kell hagyni az ütés helyes végrehajtásához az alábbiak szerint:

  • Teljes mozdulat labdával - megszakítás nélkül “fent felette” - a labdát nem ütjük meg, hanem az ütőfelülettel “befedjük”, azaz az ütőfelület “kíséri” a leeső labdát (jó gyakorlat a csuklóbillentésre a kivezetés mozdulatában)
  • Teljes mozdulat labdával - “lent át” - ha a teljes mozdulatot már folyamatosan tudjuk csinálni, úgy gyorsíthatjuk , hogy az ütőt már akkor átlendítjük a találkozási ponton, mikor a labda még fölötte van. A “fent felette” és a “lent át” gyakorlatok viccesek és bizonyos igényességet igényelnek. De ne gyakoroljuk őket túl sokáig.
  • Teljes mozdulat labdával a ráccsal szemben - a tanulók az alapvonalon maradnak, de az ellenkező irányba ütnek. Most először csinálják végig a teljes adogatómozdulatot. Ennél a gyakorlatnál előnyösnek bizonyult, hogy a tanuló még nem kap célmezőt (adogatómező), mivel az erőfeszítése, hogy ebbe beletaláljon, a mozdulat megfelelő kivitelezésében gátolná.
  • Teljes mozdulat - a labdát a másik térfélre ütjük
  • Teljes mozdulat - a labdát a másik adogatómezőbe ütjük