Skip navigation

Koordináció és gyorsaságfejlesztés edzés feladatok

Felfutás és ejtés

A gyakorlat célja:  Gyors előre és hátramozgás közben az aktív lábmunkát és pontos, de kontrollált ütőkezelést fejleszti egyszerre.   

Elhelyezkedés: Edző és játékos a háló ugyanazon oldalán vannak. Edző térdel a hálóhoz közel a középső T-vonalon, játékos alapállásban „ready” pozícióban a T-vonalak találkozásánál. A háló túloldalán, közel a hálóhoz két bóját kell elhelyezni, ezek lesznek a célpontok. 

A feladat végrehajtása:  Edző jobbra, balra váltogatva kidobja a labdát, míg játékosnak a T-vonalról indulva el kell érnie egy lepattanás után és ejtést kell végrehajtania, megcélozva a túloldalon lévő bóját. Az ejtés után, játékos gyorsan visszahátrál a T-vonalhoz, majd újra megindul előre a következő labdáért. A feladatot egy játékos legfeljebb 10-15 mp-ig végezze, a végrehajtást legalább 2x ilyen hosszú pihenőidő kövesse.

Védd az adogatóudvart!

A gyakorlat célja: a hálóhoz közeli mozgáskészséget fejleszti. 

Elhelyezkedés: játékos az egyik térfél adogatóudvarának közepén helyezkedik el.  Edző a szemközti térfél T-vonalának közepén egy kosárnyi labdával 

A feladat végrehajtása: edző gyorsan adja a labdákat a játékos adogatóudvarába váltott irányokba, valamint a hálóhoz közel, röviden és a T-vonalhoz, hosszabban. Játékosnak el kell érni a labdákat és vissza kell ütni azokat az edző térfelére, mielőtt lepattanna az adogatóudvarban. Az elindulások előtt gyors „split-step” végrehajtása javasolt. 

Magas-alacsony röptegyakorlat

A gyakorlat célja:  Megérezteti a játékossal, hogy egy lépésből milyen távolra ki lehet nyúlni egy-egy labdáért. 

Elhelyezkedés:  Játékos a hálónál, röpte pozícióban, edző a háló túloldalán a T-vonal közepénél.

A feladat végrehajtása: játékos felváltva kapja tenyeres és fonák oldalra a labdákat az edzőtől és először fej fölötti tenyeres röptét váltogatja a mély fonákröptével, majd rövid pihenő után fordítva – a fej fölötti fonákröptét és a mély tenyeres röptét váltogatva – folytatja.