Skip navigation

Váltóversenyek

A váltóversenyekhez igyekezzünk úgy összeállítani a gyerekeket, alkalmanként a felnőtteket, hogy a csapatok között ne legyenek nagy különbségek és az edzést ezek a versenyek megfelelően motiválják, illetve készítsék elő.

 • egyszer kerülő váltóverseny
  2 vagy több csapat az induló vonal mögött áll fel és előttük tetszőleges távolságra teniszlabdákat és ütőket helyezünk el. Jelre pontosan meghatározott haladási formával (futás, szökdelés 1 lábon, labdavezetés stb.) megkerülik a jelzett tárgyat és az induló vonal mögé visszatérve a társ megérintésével vagy egy tárgy átadásával váltanak. Győz az a csapat, melynek utolsó játékosa elsőként ér vissza eredeti helyére.
 • kétszer kerülő váltóverseny
  A tárgyak elhelyezése és a felállás az előzőekhez hasonló azzal az eltéréssel, hogy a résztvevő csapatok mögött is elhelyezünk egy tárgyat. A játékosoknak mindkét tárgyat meg kell, érinteni vagy át kell adni. Az a csapat győz, aki a feladatot először fejezi be.
 • oda-vissza váltó verseny
  A csapatokat megszámozzuk, majd a páratlan számúak túloldalra mennek át és az induló vonalak mögött oszlopban felállnak. Jelre minden csapat első játékosa átfut a szemközti oldalra és kézérintéssel indítja a másodikat, majd beáll az oszlop végére. A váltott kettes játékos indítja a hármas és így tovább. Győz az a csapat, amelyik hamarabb végzi el a feladatot.
 • Körváltó
  A csapatok egymással versenyeznek és pontosan kijelölt körben állnak fel. Jelre a kört egyenként balról, kívülről megkerülik és indítják a tőlük jobbra álló játékost, majd visszaállnak eredeti helyükre. Győz az a csapat, amelyiknek utolsó játékosa (az elsőként indulótól balra állt játékos) elsőként visszaáll a helyére. Variációs lehetőségek: a váltás különböző módjai helyben, érintéssel, helyben tárgy, labda átadása, meghatározott távolságon belül, futás közben érintéssel stb. A váltóversenyeknél alkalmazható helyváltoztatási formák és feladatok: futás előre vagy hátra, utánlépéses szökdelés, utánzó járások (törpe, óriás) társ vagy tárgy hordása, speciális tenisztechnikai elemek végrehajtása, tréfás feladatokkal.