Skip navigation

Ütésmozdulat a 2. KP-ból

A legrövidebb utat a 2. KP-ból a labda találkozásáig (3. KP) ‘közvetlen ütőmozdulatnak’ nevezzük.

A közvetlen ütőmozdulat bemutatása és magyarázata

A 2. KP-ból a közvetlen ütőmozdulat a következőképpen történik: törzsfordítás és lendületes karmozdulat a vállból kiindulva enyhe felfelé ívelő mozdulat a labda ütőtalálkozásáig. A törzs enyhén előrehajlik, úgy, hogy a kar eközben a test közelében előrelendül. Az alkar átfordul a hossztengelye mentén úgy, hogy a 4. KP-ra a kézhát a nyak/fej felől látható.  A test súlypontja az elől lévő lábra helyeződik. Kilendítés a 4. KP-ba.

Tükörképes és önálló gyakorlás

Folyamata: előkészítés a 2. KP-ba - közvetlen ütésmozdulat - kilendítés a 4. KP-ba

  1. Minden tanuló tükörképesen gyakorolja ötször, úgy, hogy a többiek figyelemmel kísérik.
  2. Önállóan a szemközti folyosó területén.
    1.   lépés: tükörképes gyakorlás labda nélkül az oktatóval
  3. Önálló ütésgyakorlás a folyosók területén az oldalvonalak mentén.
    1.   lépés: ütésgyakorlat az oktatóval, aki a labdát hagyja leesni.

Gyakorlatok labdával

Kiegészítve a megszokott gyakorlatokat, már kereszt és egyenes irányokat lehet megadni. A lendületes ütőmozdulat kidolgozásához a tanulónak már az ellenkező térfél alapvonalához közel kell ütnie a labdát. Állandó kispályás játék a tanulásnak ebben a fázisában nem előnyös.

Sok tanár úgy gondolja, hogy a nagy távolságba való ütéssel kikényszerítik a lendületesebb előkészítést és elősegítik a sürgetett tenyeres metodikus felépítését. Ha azt gondolják, hogy kevésbé ügyes játékosoknak nehézségei lehetnek az 1. KP-ból a 2. KP-ba való átmenettel, ez teljesen jogos, hiszen az ütő a 2. KP-ban a helyes pozícióban van és tulajdonképpen már nem sok baj történhet.