Skip navigation

Teljes mozdulat készenléti állásból ütésbe lépéssel és találattal

Bemutatása és magyarázat

Készenléti állás 

Úgy, ahogyan az alapvonalnál, csak az ütő fejét jobban meg kell emelni.

Kivitelezés

A készenléti állásból törzsfordítással úgy lépünk enyhén nyitott állásba, hogy egy pillanatra a jobb láb fölé kerül a testsúly.

Ezzel egyidejűleg az ütést végző kar a már megtanult előkészületi mozgása követi, a lábak helyzete frontális marad.

A testsúlyt a jobb láb fölé helyezzük. A jobb lábbal oldal irányú lépést tehetünk meg ebben a helyzetben, ha a labdához való távolság nem a legmegfelelőbb.

Első ellenőrzési pont (1 KP)

Ahogyan a 4. Tanulási lépésben, csak a törzs nyújtottabb és a lábak frontális helyzetben vannak.

Ütés lépéssel

A testsúly áthelyezésével egyidejűleg a labda felé történő jobb láb kinyújtásán keresztül a bal láb ütéslépése következik. A találati pontban, a labdával való kontaktussal körülbelül egyidejűleg a bal lábfej a jobb elé kerül.

Figyelni kell arra, hogy az ütéslépés tulajdonképpen automatikus követése a testsúly áthelyezésének, azért, hogy az eldőlést megelőzzük. Annak érdekében, hogy a tanuló ne túl korán lépjen előre, a tanárnak nem a lépésre kell felhívni  a figyelmet, hanem arra, hogy lehetőség szerint a labdát távol, a test előtt (közel a hálóhoz) üsse meg. Ezáltal a testsúlypont egy erőteljes áthelyezése következik és így automatikusan lép.

Lendítés

A helyes találati állás rövid ellenőrzése után az ütő feje kilendül a bal láb készenléti állásba való visszalépésével egyidejűleg.

Tükörképes és egyéni gyakorlások labda nélkül, később labdával is.