Skip navigation

Minitenisz

A minitenisz fontos szerepe a ’90-es években tudatosul a teniszoktatással foglalkozók körében. Azelőtt ez a fokozat kimaradt a kezdő gyerekek oktatásából. A régebbi módszerek szerint a tanulóknak kellett alkalmazkodni a játék sajátosságaihoz, mert a játék körülményein nem változtattak, így a gyerekeknek teljes méretű pályán, normál méretű teniszütővel, és kemény labdával kellett játszaniuk.

Ennek igen sok hátránya volt a kezdő gyerekek számára:

  • a pálya mérete túl nagy a kisebb gyerekek számára,
  • a háló aránytalanul magas a gyerekek átlagmagasságához képest, ebből következik, hogy a háló felett átütött labda magasra is fog pattanni, így a társ kénytelen vállmagasságban vagy fej felett megütni azt, a csípőmagasságban történő ütés csak ritka esetekben fordul elő,
  • a nem megfelelő eszköz is hátrányt jelent – az ütő túl nagy, túl nehéz, ezért a gyerek lekési az ütéseket, a találati pont nem alakul ki, ráadásul az ízületeknek sem kedvez. A labdák túl gyorsak és túl nehezek, melyek fokozzák az előbb leírt problémákat,
  • a gyerekek reakcióideje lényegesen lassabb a felnőttekéhez képest.

Könnyen belátható, hogy a tenisz ezekkel a módszerekkel a legtöbb gyerek számára nehezen játszható, unalmas és fárasztó volt. Sikerélményben alig részesültek, így nem is volt túl élvezetes a tanulás. (http://www.drill-tenisz.hu/index.php/mini-tenisz, Letöltve: 2015.11.10.)

A megoldás a tenisz alkalmazkodása a gyerekhez. A minitenisz a játék megszerettetését helyezi előtérbe a könnyed, játékos gyakorlással. A Nemzetközi Tenisz Szövetség (IFT) felismerte azt, hogy a gyerekek nem kisméretű felnőttek és szívesebben játszanak olyan környezeti feltételek mellett, melyek összhangban vannak fizikai képességeikkel. Megfelelő feladatok alkalmazásával korai sikerek érhetők el. Ezek a sikerek élvezetet nyújtanak a gyerekek számára és növelik az önbizalmukat. A labdaérzékelés gyorsabb elsajátítása, elősegíti, felkészíti a gyerekeket a következő lépésre, az igazi teniszjátékra. Ha hagyjuk őket saját akaratuk, saját törvényeik szerint játszani, hatékonyabb lesz a tanulás, könnyebben érnek el sikereket, jobban érzik magukat, és élvezni fogják a teniszt a későbbiekben is. A miniteniszt lényegében tekinthetjük a tenisz junior változatának is, hiszen leginkább a gyerekek korcsoportját célozza meg. Ez természetesen nem zárja ki azt, hogy a felnőttek is űzhetik és élvezhetik ezt a játékot.