Skip navigation

6.1.8. Megrekedés alacsony közlési formáknál

Feltehetően nem fognak kiemelkedő teljesítményt nyújtani egy-egy történet elmesélésekor. Sőt, mi több, párbeszédek során érdeklődésük és figyelmük is nehezen tartható fenn. Mindezekkel szemben azonban környezetükben az általuk kedvelt személyek érzelmi állapotával azonosulni tudnak, a negatív állapotokra érzékenyen reagálnak és igyekeznek feloldani azokat. Rávilágítanak mások gyenge pontjaira vagy erősségeire. A kiegyensúlyozott, harmonikus élethez szükséges elvárásaikat nyilvánvalóan ki tudják fejezni. Képesek őszinte, hátsó szándékok nélküli vélemény megfogalmazására. Sokuknak jó a humorérzéke is. Másságukról tudni fognak, ezzel kapcsolatban érdeklődő magatartást fejeznek ki, kérdéseket fogalmaznak meg (Radványi, 2005).

Jellemző továbbá a gyenge visszacsatolási képesség, nehezen vagy egyáltalán nem tudják értelmezni a nonverbális jelzéseket, gesztusokat, mimikát és általában problémát okoz számukra kifejezni, hogy valamit nem értenek (Hatos, 2008). A Down-szindrómás személyek jó utánzó funkcióiknak köszönhetően azonban gyakran jelekkel kommunikálnak hangos beszéd helyett (Hatos, 2000). 

Feladat

Nézze meg a következő filmet. Figyelje a gyermekek kommunikációját és keresse meg mely területek jelennek meg a látott terápiás foglalkozás során!

Ajánlott video:

http://www.youtube.com/watch?v=y9dTTKWwM04 (RTL Klub műsor a NEMADOMFEL erdélyi látgatásáról)

 https://www.youtube.com/watch?v=1mNs6QRj1pc  (Álomturné NEMADOMFEL Görög turné)