Skip navigation

Játékos dobógyakorlatok

 1. Kézenálló-fogó: aki mindkét lábával a levegőben van, azt nem lehet megfogni.
 2. Kötéllel szekrényről szekrényre lendülni. Időre is akár.
 3. Kötélhúzás
 4. Húzó- és tolóverseny rúddal
 5. Párokban birkózás medicinlabdáért (akár állásban kivenni a társ kezéből)
 6. Guruló labda: Az A csapat megpróbálja a B csapat guruló labdáit kis labdákkal eltalálni
 7. Az egyik csapat (álló helyből) megpróbálja eltalálni a másik csapat menekülő futóit
 8. Párokban az egyik játékos magasba dobja a labdát, míg a másik megpróbálja eltalálni.
 9. Vadászlabda: 1 vadász labdával próbálja eltalálni valamelyik társát. Akit eltalált szintén vadász lesz. Egymásnak adogatva próbálják a többieket is kiütni.
 10. Labdaháború: Két térfélen egy-egy csapat, mindenkinél labda. Folyamatosan át kell dobni az ellenfélhez a labdát a megadott időn belül. Az a csapat veszít, amelyiknél több labda van sípszó után.
 11. Zsinór labda: két térfélen egy - egy csapat. A labdát kell úgy átjuttatni az ellenfélhez, hogy az ne tudja megfogni. Csapaton belül hármat szabad passzolni. Változata: egy-egy ellen
 12. Fogyasztó körben: Egy csapat a körön kívül, a másik belül. A kívül levők a megadott idő alatt megpróbálnak minél több benti játékost eltalálni.
 13. Bombázó: két csapat áll egymással szemben. Középen egy, kettő vagy három labda. Mindkét csapat kislabdákat dobva próbálja eltalálni a középen lévő labdákat és az ellenfélhez juttatni.
 14. Gyűrűre függesztett karikába célbadobás versenyszerűen
 15. Ki hajítja át a kislabdát két kifeszített kötél között
 16. Vándor dobás: a talajraérés helyétől dobjuk tovább a labdát. 3 kísérlet után ki ér legmesszebbre?
 17. Célzó gyakorlatok kint a természetben (ágakra kövekre, fára - tobozzal, kaviccsal...)
 18. Átdobni a labdát fák, házak bokrok fölött.
 19. Kövekből tornyot építünk. Hány dobással tudjuk szétrombolni
 20. A csapat kört képez. Egyik tagjuk a magasba löki a medicinlabdát és egyidejűleg bekiált egy nevet. Az érintettnek meg kell fognia a labdát mielőtt az a talajra esne. Aki nem tudja elkapni, mínuszpontot kap.
 21. Vezényszóra magasba lökjük a medicinlabdát vagy súlygolyót (óvatosan). Melyik golyó érkezik le utolsóként a talajra?
 22. Célba dobás: 4 játékos áll fel négyszög alakban (10-15-méterre egymástól). Két játékos alkot egy csapatot. Egymásnak diagonálisan dobják a labdát. A másik két játékos igyekszik a saját labdájával eltalálni az ellenfél labdáját. Két perc után szerepcsere. A több találatot kapott csapat kap pontot. Szünet nélküli adogatásra törekedjünk.
 23. Célba dobások mozgásból: Köríves pályán futás közben egy megjelölt helyen a körön kívül elhelyezett célba dobás. Aki dobott, tovább fut egy kört.
 24. Dobások zónákba. Minél messzebb hajított vagy lökött annál több pontot kap.
 25. Zsámolylabda: egy nagy területen két csapat adogat egymásnak egy dobólabdát és megpróbálják azt egy társuknak passzolni, aki 2 zsámoly vagy 2 szekrényelem tetején áll. Minden a szekrényen elkapott labda egy pontot ér.
 26. Pontszerző: 2 csapat küzd egymás ellen. Mennyi ideig tudja egy csapat egymásnak passzolni a labdát anélkül, hogy elszednék tőlük? Ha elejtik, újraindul a számolás, ha elveszik tőlük, akkor a másik csapatnál kezdődik el a számolás. (Murer, 2000)
 27. Fogójáték körben: a sportolók kézfogással kört alakítanak. A kör közepén néhány buzogányt helyezünk el. A körben állók egymást húzzák, tolják és ha valaki közben feldönt egy buzogányt, az büntető pontot vagy feladatot kap.