Skip navigation

Észlelés és érzékelés

A küzdősportokban igen fontos szerepe van a koordinációs képességek fejlettségi szintjének. Nézzük például az egyensúlyozó képességet. Ez a képesség mind a kontakt kapcsolatú (mint például a birkózás, cselgáncs, grundbirkózás, sumo) mind a találati kapcsolatú (mint például a kick-boksz, kyokushin karate, taekwondo) küzdősportokban elengedhetetlen szerepet játszik (Nagykáldi, 2002).

A kinesztetikus képesség leginkább a kontakt kapcsolatú küzdőportokban játszik fontos szerepet, hiszen ezekben a sportágakban, amikor egymásnak feszülnek az ellenfelek és megfogják egymás testét (karját, törzsét, nyakát, lábát) igen jelentős, hogy megérezzük a különböző izomfeszüléseket, apró mozdulatokat.

A találati kapcsolatú küzdősportokban legnagyobb szerepe a látásészlelésnek van. Egy kick-boxos amikor a ringben küzd a győzelem eléréshez szükséges látnia a rendelkezésére álló küzdőtér nagyságát, és azt ellenfélhez kell viszonyítania. Látnia kell, hogy egy adott technikát hogyan valósítson meg, mellyel sarokba szoríthatja ellenfelét. Látnia kell, hogy egy egyenes ütés eredményesen, hatásosan, eltalálja az ellenfelét, vagy az ellenfél elmozgással meghiúsíthatja e szándékot. Látnia kell, hogy egy köríves rúgás végrehajtható-e a kötelek mentén, vagy rosszul méri fel a periféria adta lehetőséget és a lába elakadva a kötelekben esetleg a nevetség tárgyává válik.