Skip navigation

Rávezető gyakorlatok

 1. Repülő sprintek: a csoport azonos távolságig kocog, egy jelre versenyfutás 30-50 m-es távon.
 2. Négy fokozatú sebességváltás: négy kis zászló jelzi a négy sebességfokozatot. Ki tudja négyszer fokozni?
 3. Ló és kocsi: a csípőnk köré két gumikötelet teszünk, amelynek a végeit a társunk tartja vagy a bordásfalra erősítjük őket. Helyben járunk erőteljes térdemeléssel és határozott karmozdulatokkal. (rádőlés testtel-erőteljes lábmunka)
 4. Helyben futás gyors térdemeléssel, ami átmegy előrefelé tartó futásba változatlan frekvenciával.
 5. Kitartó futás gyepterületen: ki jelenik meg legpontosabban egy előre megadott időben az óránál. (időérzék fejlesztés)
 6. Kígyófutás: a csoport oszlopban fut egy meghatározott tempóban. A hátsó ember mindig előre fut és azonos sebesség tartása mellett átveszi a vezető szerepet. (tempóváltás, köztes hajrák) (Murer K.,2000)
 7. Csoportos futás: több csoport fut szétszórva a körpályán. Az 1. csapat lazán (állandó tempóban) fut a 2. csapat felé. Ha elérték a 2. csapat fut 3.-hoz stb.
 8. Háromszög futás: 3 csapat egyszerre indul 1-1 sarokból 1-1 sarokba. Ha hamarabb ér a következő sarokba, mint az előre meghatározott idő, akkor helyben fut (tempóérzék)
 9. Két futó indul a körpályán ellentétes irányba és megpróbálnak mindig ugyanazon a helyen találkozni (sebességérzék)
 10. Láncreakció: a diákok egy sorban állnak fel. Jelre a bal vagy jobb szélén álló erőteljesen előre dől és gyors futással elindul. Ekkor indul a következő, stb.
 11. Fokozófutás: az erőkifejtés nagysága fokozatosan nőjön a táv végéig
 12. Repülőfutás: előzetes lendületből gyorsítás a táv elején a max. sebességre és a tempó megtartása a táv végéig
 13. Futások tempóváltással: Folyamatos tempóváltás a sebesség növelésével és csökkentésével. 2-3 sebességcsúcs elérése. (80 m-es futásnál 20 méterenként, 100 m-es futásnál 30 méterenként)