Skip navigation

7. lecke A gyógypedagógusok és logopédusok etikai kódexe

Célkitűzés

A hallgató ismerje meg a gyógypedagógiai és logopédiai tevékenység etikai szabályait. Legyen képes forrásokat elemezni a szakemberek és a gyakorlat szempontjából. 

Tartalom

Gyógypedagógusok etikai kódexe. Logopédusok etikai kódexe.

Kulcsszavak: etikai kódex, MAGYE, MLSZSZ

 

Tananyag

A logopédus tevékenységét a szakma etikai normáinak betartása mellett végezheti. A szakmai kompetencia tartalma változó lehet az egyes országokban, ill. változhat az idővel, szakterülettől függően is. Az alapelvek azonban lényegében megegyeznek. A logopédus szakma szempontjából a következő etikai kódexek ismerete mérvadó: A MAGYE által összeállított Gyógypedagógusok etikai kódexe, valamint a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetségének (MLSZSZ) Logopédusok etikai kódexe.

A Gyógypedagógusok etikai kódexe a kliens és gyógypedagógus kapcsolatára, a kliens védelmére, a titoktartásra, a szakmai képzettségre, a munkatársakkal és a szakmával való kapcsolatra, a társadalommal való viszonyra, a kutatás, publikálás és hirdetés szabályaira fogalmazza meg alapelveit.

Olvassa el a gyógypedagógusok Etikai kódexét!

A Logopédusok etikai kódexe a személyes felelősséget, a szakmai viselkedést, a páciensek iránti kötelezettséget, a titoktartást, a kollégák iránti kötelezettséget, a nyilvánosság iránti kötelezettséget, a kutatásetikai alapelveket fogalmazza meg.

Olvassa el a Logopédusok etikai kódexét!

Az amerikai logopédusok etikai szabályairól itt bővebben is olvashat.

Kiscsoportos foglalkozás nyári tábor során