Skip navigation

8.4. Helyi szokások

Egyes helyszíneken a csoportszobában vagy logopédiai szobában váltócipő használatát kérhetik a helyi szabályok szerint. Klinikai területen fehér köpeny használata szükséges lehet, melyet általában a gyakorlatvezető a helyszínen tud biztosítani. A gyakorlat megkezdése előtt a hallgatónak érdeklődnie kell a helyi szokásokról és alkalmazkodni a körülményekhez.

Egyes gyakorlatvezetők ragaszkodhatnak az általuk már megismertetett eszköztár használatához (pl. értelmi fogyatékos kliensek vagy hívóképek esetében), mert a kliensek azon eszközökkel már gördülékenyen tudnak dolgozni a terápiás folyamatban. Ebben az esetben alkalmazkodni kell a gyakorlatvezető kéréséhez, illetve fokozottan figyelembe venni véleményét a hallgató által készítendő eszközökkel kapcsolatban.

A hallgatónak minden gyakorlaton be kell tartania az intézmény házirendjét, és a hallgatóktól elvárt viselkedési formáknak megfelelően kell viselkednie. A hallgatónak öltözködésében is pedagógushoz méltón kell megjelennie a gyakorlaton, kerülendő a nőiességet zavaróan hangsúlyozó viselet.

A hallgató az étkezéseit az órák, foglalkozások közötti szünetekre időzítse, kivéve azokat a helyzeteket, amikor a hallgató egészségi állapota ezt indokolja. A kellemetlen helyzetek elkerülése érdekében ezt azonban a hallgató előre beszélje meg a gyakorlatvezetővel és arról is érdeklődhet, hogy van-e az intézményben étkezésre kijelölt helyiség.