Skip navigation

A pulzus mérése

Az egyén pulzusa elárulja, hányszor ver a szív percenként. Könnyen meghatározhatjuk, mivel több olyan pont is van testünkön, ahol a pulzus egyszerűen kitapintható. Az egyik a csuklón, a másik a nyakon van, de megtalálható a térd mögött, a halántékon, könnyen kitapintható a lágyéki és a comb belső oldalán levő artéria is. Lüktetés csak a verőerekben van, a hajszálerekben már nincs. A csuklón a legkönnyebben kitapintható, mert itt az ér a bőr közelében fekszik, és alatta csont van.

  1. Tapintással (pulzust mérünk)

Mutató- és középső ujjunkat használjuk a vizsgálathoz. A csuklón, az arteria radialison mért radialis pulzus meghatározása úgy történik, hogy alsó oldalára helyezzük két ujjunkat, a hüvelykujjunkat pedig a csukló felső részére. Az ujjakat kissé nyomjuk meg, amíg meg nem érezzük a pulzust. Állítsunk be egy órát, és számoljuk a pulzust egy percig. A 60-100 bpm közötti érték a normális tartományba esik.

http://www.akupunktura.ro/pulzus_diagnozis.php 

  1. EKG segítségével (pulzusszámot mérünk)

Elektromos jeladóval (EKG) nem a lüktetések számát, hanem a szívizom-összehúzódást előidéző elektromos ingereket számoljuk (PONTOSABB).

  1. Hallgatózással (a szívcsúcslökés helye felett)
  2. Vérnyomásmérővel, pulzusmérő órával