Skip navigation

Testösszetétel, mint a sportágválasztás biológiai szempontja

A testösszetétel, azaz a testben található izom, csont és raktározott zsír mennyisége is befolyásolhatja a sportágválasztást. Általános megközelítésben a zsír alacsony és az izomtömeg magas aránya sportoláshoz ideális testösszetételre, testalkatra, fittségi állapotra, ezzel ellentétben a test magas zsír- és alacsony izomtartalma gyengébb adottságokra enged következtetni. A közhiedelem szerint tehát a sportolók rendkívül izmosak, és kevés rajtuk a zsír. Ez igaz például a testépítőkre. A sprinterekre és az alacsonyabb súlycsoportokban versenyző súlyemelőkre, küzdősportolókra vonatkozóan is ez vonatkozik, de náluk nem annyira feltűnő a nagy izomtömeg. Hosszútávfutók, országúti kerékpárosok, magasugrók esetében a testsúlyukhoz képest magas a test relatív izomtömege, az ő izomzatukra szokás mondani, hogy „szálkás."

Ezzel szemben bizonyos sportágakban - a nagy izomtömeg mellett - még előnyt is jelent a nagyobb testzsír-százalék. Ez jellemző a magasabb súlycsoport-kategóriákba tartozó súlyemelőkre, küzdősportosokra, vagy a nehézatlétákra, a súlylökőkre, a diszkosz- és kalapácsvetőkre.

Pars Krisztián (Forrás: www.erdelyifoto.hu)

A test zsírtartalma fordított arányban áll a test sűrűségével. A kis mennyiségű zsírtömeg nagyobb testsűrűséget jelent. Vízilabdázók között is többen élvezik és hasznosítják annak előnyét, hogy a nagyobb zsírtömeg miatt kisebb a testük sűrűsége, így jobban hat rájuk a víz felhajtóereje, könnyebb magukat a felszínen tartani.

https://www.youtube.com/watch?v=2hewEJ8lev4

A kisebb testsűrűség az úszóknál is előnyt jelent. Náluk nem a több zsír, hanem a könnyebb, kisebb sűrűségű csontozatuk miatt kisebb a testsűrűség.
Csapatjátékokban jellemző, hogy a beállós vagy center játékosok testösszetételében általában több a raktározott zsír, mint csapattársaiknál. Természetesen az előbb említett sportágakban, posztokon a „nagy" zsírtömeg nem elhízottságot jelent. Ez a raktározott zsírmennyiség kevesebb, mint egy nem sportoló átlagember esetében. Ezen sportolóknál a zsír mellé nagy mennyiségű izomtömeg is társul.

Mezei Richárd (Forrás: www.otossuli.hu)

A sportág- vagy posztválasztást megkönnyíti, hogy a test csont-, izom- és zsírtömegét, azaz ezek abszolút mennyiségét, valamint teljes testtömeghez viszonyított relatív (százalékos) arányukat becsülni és mérni is lehet. A becslőeljárásokhoz néhány egyszerűen mérhető testméreti adatot kell csak felvenni. A csonttömeghez könyök-, csukló-, térd és bokaszélesség, az izomtömeghez felkar-, alkar-, comb- és lábszárkerület. A raktározott zsír mennyiségét a test több pontján mért bőrredő-vastagságok alapján becsülhetjük. A becslőeljárásokat Mészáros [1]kötete foglalja össze őket. A testösszetétel mérésére többféle műszer alkalmas, a legelterjedtebb az elektromos ellenállás elvén működő Bioelektromos Impedancia Analizátor (BIA), rövidebb nevén InBody. Részletesebben lásd: Laboratóriumi eszközök a motoros képességek mérésére :- testösszetétel mérése

https://www.youtube.com/watch?v=MUCalp2SkNE