Skip navigation

Táplálkozási magatartás

A korosztály táplálkozásával kapcsolatos problémák közül a két leggyakoribb a túlsúlyosak és az elhízottak számának valamint a kóros testsúlycsökkentési szokások előfordulásának emelkedése. Az elhízás világszerte egyre általánosabb, az USA-ban a 12-19 éves tanulók közel 13 %-a rendelkezett súlyfelesleggel a 2007/08-as tanévben, hazánkban pedig a 2010-es HBSC felmérés szerint a tanulók kb. 15 %-át érintette ez a probléma (Ogden, Carroll, Curtin, Lamb és Flegal, 2010; Németh, 2011). A testképpel való elégedetlenség, a média által mutatott karcsú nő- és izmos férfiideálok hatására a serdülők különböző testsúlykontrollt alkalmaznak. Az USA-ban egy 2007-es felmérés szerint a serdülő lányok 60%-a, a fiúk 30%-a már diétázott életében. (Eaton, Kann, Kinchen, Shanklin, Ross, Hawkins, Harris, Lowry, McManus, Chyen, Lim, Brener és Wechsler, 2008). A HBSC 2010 eredményei szerint a magyar serdülők 20%-a fogyókúrázott vagy valamilyen más módon csökkentette a testsúlyát a vizsgálat időpontjában (Németh, 2011).

A téma jelentőségénél fogva számos felmérés foglalkozik a serdülők táplálkozásának vizsgálatával. Egy európai kutatás eredménye szerint a fiatalok zöldségből és gyümölcsből az ajánlottnak csak a felét fogyasztják, tejtermékből is kevesebbet, viszont több húst, zsírt és édességet fogyasztanak (Diethelm, Jankovic, Moreno, Huybrechts, De Henauw, De Vriendt, González-Gross, Leclercq, Gottrand, Gilbert, Dallongeville, Cuenca-Garcia, Manios, Kafatos, Plada, Kersting és a HELENA Study Group, 2012).

A korosztályra jellemző rizikó táplálkozás jellemzői

  • a gyorséttermi étkezések számának növekedése
  • a cukrozott üdítők fogyasztása
  • a nassolás
  • a reggeli egyre gyakoribb elmaradása
  • kevés diétás rost (zöldség és gyümölcs) fogyasztása.

A felmérések szerint a család társadalmi-gazdasági helyzete mellett, a társak befolyása és a testképpel való elégedetlenség a legfontosabb befolyásoló tényezői a serdülők táplálkozásának. A szabadidős tevékenységek is befolyásolják az étkezési szokásokat. A kutatások szerint a szabadidejükben aktívabb fiatalok kedvezőbben táplálkoznak A kevésbé aktív kortársaikkal összehasonlítva. Ezt igazolja Ottevaere és mtsai, (2011) vizsgálata is, amelyben a fizikai aktivitásukat magas szintűnek ítélő fiúknak és lányoknak kedvezőbb étkezési szokásai voltak a kevésbé aktívakkal összehasonlítva: a legaktívabb fiúk és lányok több gyümölcsöt és tejterméket, a legaktívabb fiúk továbbá több zöldséget, húst, tojást és halat ettek, a legaktívabb lányok pedig a legkevesebb pékárut fogyasztották. Egy másik vizsgálatban a szabadidős internet- és számítógép használat jellemzően nassoló típusú étkezési szokással járt együtt minkét nemnél (Santaliestra-Pasías, Mouratidou, Huybrechts, Beghin, Cuenca-García, Castillo, Galfo, Hallstrom, Kafatos, Manios, Marcos, Molnar, Plada, Pedrero-Chamizo, Widhalm, De Bourdeaudhuij és Moreno, 2013).