Skip navigation

Orthorexia nervosa

Napjainkban az evészavarok mellett gyakran figyelhetünk meg kényszeres jelenségeket is. Így van ez az orthorexia nervosa esetében is, amely egészségesétel-függőséget jelent. Az orthorexia kifejezés a latin „ortho" -helyes, és az „orexis"- étvágy szavakból ered. Ebben a táplálkozásavarban az egészségesség túlhajszolása válik kényszertünetté. Nem az elfogyasztott étel mennyisége a fontos, hanem a minősége. Cél az egészségmegőrzése, akár patológiás mértékben törekedve erre.

A kényszeres jelenség középpontjában az étkezési menetrend, az étel minősége áll, a beteg csak az általa egészségesnek gondolt ételeket hajlanadó megenni és igen sok időt képes eltölteni az alapanyagok beszerzésével és az ételek előállításával. Ha megzavarjuk rituáléjában szorongás, bűntudat léphet fel. A beteg számára hiányzik a szociális élet, a párkapcsolat, a barátokkal való beszélgetés. Ezeket az étel szeretetével és rituális elfogyasztásával kompenzálja (Dudás K, Túry F. 2008). Mai napig nem tisztázott, hogy az orthorexia nervosa a táplálkozási zavarok vagy a kényszer betegségek közé sorolható be. Még nem tekinthető önálló diagnosztikai kategóriának (Túry és mtsai, 2010).

Eme zavarban szenvedők megszállottan ragaszkodnak az egészségesnek vélt táplálékhoz. Ha ezt nem sikerül beszerezniük, akkor inkább vállalják a koplalást, minthogy „tisztátalan" ételet egyenek (Dudás és Túry, 2008). Kialakulásának ok valamilyen korábbi betegség kompenzálása lehet (Túry és mtsai, 2010). Az egészségesétel-függőséggel általános alultápláltság és kóros vitaminhiány jellemző, ami nem párosul vékony testalkattal, sokkal inkább elhízást okozhat, az anyagcsere felborulása miatt (Forgács, 2004).