Skip navigation

Hajlamosító tényezők

A táplálkozási zavarra hajlamosító tényezők egyaránt lehetnek egyéniek, öröklöttek valamint kulturális és társadalmi jellemzők. Egyéni kockázatot jelent az idegrendszer, illetve a táplálkozásszabályozás labilis volta, valamint a különböző személyiségvonások is. Számos biológiai rendszer funkcióvesztése, hibás működése komoly szerepet játszhat a táplálkozási zavarok kialakulásában (Monteleone, 2012)..

Evészavarral küzdő betegeknél az önértékelési szint már gyerekkoruk óta alacsony lehet. Ez kialakulhat a fiatalkorban tapasztalt súlyos családi vagy egyéb lelki megrázkódtatások miatt (Túry, 2005). Nagyobb a valószínűsége a táplálkozási zavar kialakulásának azoknál, akiket gyerekkorukban fizikailag bántalmaztak, esetleg szexuálisan zaklattak (Kinzl és mtsai, 1999). Hajlamosító tényezők közé sorolható a családi környezet is. A család által követett minta beivódik az egyén szokásai közé és élete végéig kíséri majd. Kutatások által bizonyított az a tény, hogy azokban a családokban, ahol előtérbe helyezik a jó kinézetet és a diétákat, gyakoribb a táplálkozási zavarok megjelenése (Minuchin és mtsai, 1978).