Skip navigation

Pulzuskontrollált terhelés a testnevelés órákon

Készítette: Vári Beáta

Fontosnak tartjuk, elfogadjuk, alkalmazzuk vagy sem, a pulzuskontroll a terhelés szabályozásának hatékony eszköze. Megéri időt és energiát fordítani arra, hogy a diákokkal megismertessük a pulzus változásával járó élettani folyamatokat. Talán segíthet abban is, hogy ne ijedjenek meg attól, ha esetleg gyorsabban ver a szívük a sporttevékenység alatt és ez nem ok arra, hogy megálljanak. Az ismeretek birtokában jobban tudják kontrollálni a testüket és ezáltal jobb eredményeket fognak elérni. Fontosnak tartom megismertetni őket a különböző pulzusértékekkel, pulzustartományokkal. Ahhoz, hogy a mozgás az életük részévé váljon, nekünk szakembereknek sokat kell dolgoznunk. A tudatos sportolás segíthet az egészség megőrzésében és a sportteljesítmény javulásában, legyen szó hobbi vagy versenyszerűen sportolóról. Az alapok megtanításához nincs szükség bonyolult eszközökre, csak a kezünkre és egy kis számolásra. Nekünk testnevelőknek és edzőknek is segítséget jelent, ha a diákunk, versenyzőnk tisztában van ezekkel a módszerekkel, hiszen mi így monitorozhatjuk, hogy valóban a határait súrolja vagy fáradt, beteg, alulmotivált. Ebben a jegyzetben szeretném Önökkel megismertetni az alapvető pulzus fogalmakat, az életkoronkénti pulzusértékeket, a pulzustartományokat, a munkapulzus kiszámítási módjait valamint a piacon elérhető pulzusmérő eszközöket.

A pulzusmérés több szempontból kiemelt jelentőségű az amatőr és professzionális sportolók edzésében. Mindenfajta céltudatos és szakszerű aerob vagy kardio edzés alapja a testmozgás közben végzett, folyamatos pulzusszám mérés.

Ezáltal kapunk pontos képet:

  • a szervezetünkre ható terhelés mértékéről és testünk edzés közbeni reakcióiról
  • edzések hatékonyságáról,
  • a terhelés mennyire áll összhangban kitűzött céljainkkal.

A kapott adatok utalnak:

  • a fizikai állapot romlására, illetve javulására;
  • segítnek az alul- vagy túledzettség felismerésében,
  • a helyes pulzus betartásával az edzésmunkát optimalizálhatóvá teszi, stb.

Ugyanakkor a szisztéma alkalmazható arra, hogy következtethessünk:

  • krónikus fáradtságra,
  • betegségre
  • stressz jelenlétére

Jelentős szerepet játszik prevenció, rehabilitáció, testsúlycsökkentés, zsírégetés, állóképességi tréning, amatőr és professzionális szintű versenyzés, testsúlykarbantartás, rekreáció, aerob kapacitás fejlesztés, teljesítménynövelés területén is.