Skip navigation

DNS profil a sporttáplálkozásban

A táplálkozás-genomika többek között a különböző bioaktív anyagok és a gének, illetve fehérjék közötti interakciót vizsgálja (8). Feladata meghatározni az egyének sajátságos és egyedi táplálkozási igényeit, melyek elengedhetetlenek, és elősegítik az optimális egészséget és jólétet. Ez egy sportoló esetén az optimális sportteljesítmény eléréséhez is esszenciális. Számos funkcionális genomi variáns befolyásolja az egészséget. A B-vitamin komplex (folsav, B6-vitamin, B12-vitamin) kulcsfontosságú a sejt metabolizmusában, különösképpen a DNS szintézisben és a javító mechanizmusokban (8). Azoknak a géneknek a variánsai, melyek ezeknek a vitaminoknak az anyagcsere folyamataiban érintettek (például MTHFR, MTR, MTRR), nagyobb folsav felvételt és megfelelő raktározást idéznek elő (8).

Hasonlóképpen, az antioxidáció és detoxifikáció esetén megemlíthető gének változatai (többek között a GSTT1, GPX1, CAT) kihatással vannak a szabadgyökök, illetve az oxidatív stressz elleni védekezőképességre (8). A személyre szabott táplálkozási előírások szignifikánsan növelhetik az antioxidációs- és detoxifikációs képességet, elősegítve az optimális egészséget és ezáltal az optimális sportteljesítményt. A sportolók intenzív fizikai aktivitáskor a gyulladás rizikójának növekedésével állnak szembe, ami tovább fokozódik például a TNF-α, IL-6 és CRP gének funkcionális változataival. Így igencsak fontos a táplálékuk kapcsán az anti-inflammatórikus bioaktív anyagokat megemelni (8).

Gyakran táplálkozási tanácsadók bevonásával történik a sportolók számára szükséges növekvő vasmennyiségnek a felvétele és raktározása, elsősorban az állóképességi fizikai aktivitást végzők körében. Azonban az egyének genetikai profilja a hemokromatózissal szembeni megnövekedett rizikóra utalhat abban az esetben, ha a HFE gén specifikus változata van jelen. Ilyenkor a fokozott vasbevitel a szövetek súlyos mérgezését idézheti elő (8).

A táplálkozással, illetve anyagcsere folyamatokkal kapcsolatos genetikai háttér fontos a különböző súlykategóriás sportok (például súlyemelés, boksz) esetén is. Bizonyos génvariánsok befolyásolják az energiaegyensúlyt, így a sportolók DNS profiljának ismerete előnyt jelent az étkezési programok megtervezésében és kivitelezésében (8). Hasonlóképpen, hosszú távú sporttevékenységet (például maraton, ultramaraton, vagy triatlon) végzőknél is figyelmet kell fordítani az optimális teljesítmény eléréséhez a táplálékbevitelre. Túlzott mértékű szénhidrátbevitel fokozott inzulin felszabadulást, valamint lipidszintézist válthat ki. A glükóz jelenléte elengedhetetlen a teljesítőképességhez, aminek kapcsán a sportolók nemcsak a sporttevékenység befejezése után töltik fel glikogénraktáraikat, hanem a fizikai aktivitás ideje alatt is fokozzák a cukorbevitelt (különböző gélek, italok formájában). Mivel számos gén érintett a szénhidrát homeosztázisban, illetve mások pedig befolyásolják a lipolízist, a DNS profil ebben az esetben is hasznos lehet az atléták étkezési szokásainak kialakítását illetően (8).