Skip navigation

A túledzettség pszichés okai és következményei

A megfelelő mennyiségű és minőségű, adekvát edzésingerek adagolása hatására képes a szervezet az adaptációra, az alkalmazkodási folyamat beindulására. Ennek következményeképpen beszélhetünk fejlődéséről.

Azonban éppen a megfelelő ingerek adagolása jelenti a kulcsmozzanatot abból a szempontból, hogy lesz-e fejlődés. Amennyiben túl kevés, nem adekvát, vagy egyéb terhelés összetevők sem megfelelőek, akkor hiába várunk javulást. Viszont nem csak a fenti eset „haszontalan", hanem az is, amikor mindenből túl sokat adagolunk (kivéve a pihenést, amiből meg keveset). Sőt, ez nem a sportteljesítményt magában rontja, hanem komoly, akár elhúzódó, pszichológiai következményekkel jár.
Cashmore (2008) leírása szerint a fenti esetekben beszélhetünk a túledzettség szindrómáról (OTS - overtraining syndrome), melyen pályafutása során minimum egyszer minden sportoló átesik.

A legtöbben az alábbi tünetekről számoltak be: fáradtság, levertség, nyomottság, immunrendszer legyengülése, súlyvesztés, izomtömeg csökkenés, sérülékenység, ingerlékenység, irritálhatóság, „plató-effektus", vagyis egy legyőzhetetlen teljesítmény gát érzete, stb.

24. ábra A túledzettség okai

Ezek mind élettani, mind pszichológiai oldalról jól mutatják a túledzettség következményeit. Egyébként az addisionid és basedovoid túledzettség leírását ld.:

http://www.trinfo.hu/felkeszules/edzeselmelet/basedovoid-es-addizonoid-tuledzettseg/

A túledzettség szoros összefüggést mutat a kiégéssel (burn out syndrome). Erről részletesebben az alábbi oldalon olvashat:

http://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/3284/a-kieges--%28burnout%29-szindroma
http://hu.wikipedia.org/wiki/Ki%C3%A9g%C3%A9si_szindr%C3%B3ma

A túledzettség megelőzése érdekében a sportszakmai (edzéstervezés) feladatok mellett ügyelni kell a megfelelő pihenőidő biztosítására, a változatos ingerekre, a friss és újszerű feladatokra, a helyes táplálkozás és vitaminrendre, a sportolótól érkező verbális és nonverbális visszajelzésekre. Könnyebb a túledzettséget megelőzni, mint a nagyon összetett következményeit kezelni!

25. ábra A túledzettség kezelése