Skip navigation

Laboratóriumi eszközök a motoros képességek mérésére

Készítette: Petrovszki Zita,  Dr. Molnár Andor

A motoros képességek mérésére számos eljárás ismeretes: a legegyszerűbb, eszközök nélküli, bárhol elvégezhető mérésektől a bonyolult, laboratóriumi felszereléseket igénylő felmérésekig. Az egyszerű teszteket alkalmazhatjuk az iskolában, szabadidős tevékenységben vagy akár otthon is, melynek nagy előnye, hogy kis szerigényű, bármikor ismételhető.
Fejezetünkben a teljesség igénye nélkül szeretnénk bemutatni néhány sporttudományi mérőeszközt, valamint ezeket a mérőműszereket helyettesíthető validált mérési teszteket. Ezekkel az eljárásokkal a vizsgált személy aktuális állapotát becsülhetjük, illetve mérhetjük. Az eredményeket a rendelkezésre álló standard mutatókkal összevetve megállapíthatjuk, hogy mely motoros képességek kimagaslóak, illetve melyek szorulnak további fejlesztésre. Az eredmények segíthetik a vizsgált személy sportágválasztását, illetve csapatjátékosok esetén a posztválasztást is. Egy ún. longitudinális vizsgálattal a személyt időszakonként újra és újra megvizsgálva az adott motoros képesség fejlődését is nyomon követhetjük. Ebből egy edzésterv hatásfokára is következtetni lehet.

Egyes sporttudományi laboreszközöket a sportolók tudományos alapú versenyfelkészítésében is felhasználnak. szerepet játszhatnak. A laboratóriumi eszközök egy részét az orvosi diagnosztikában, illetve a rehabilitáció nyomon követésében is felhasználják.