Skip navigation

Az evészavarok kialakulásának magyarázatai

Az elhízástól való félelem következtében folytatott szélsőséges, alacsony (napi 500-1000 kcal) energiatartalmú, élettanilag nem kielégítő divatdiéták következménye lehet egy kóros táplálkozási szokás kialakulása. Azoknak a személyeknek, akik önbizalomhiányban szenvednek, és akiket a mindennapi életben folyamatos kudarcélmények érnek, az evészavar az önkontroll, az erő egyetlen eszközét jelenti, az ego uralmát a test fölött (Biró, 2010).

Az evészavarok a pszichoszomatikus betegségek közé sorolható, ami azt jelenti, hogy szorosan összefonódnak a lelki és testi tényezők. A pszichoszomatikus betegségek magyarázataiban a komplex megközelítések terjedtek el az utóbbi 20 évben. A komplex, több okot feltételező betegségértelmezés ismérve, hogy egységes rendszerként gondolja el a betegséget és annak kialakulását, valamint körkörös szabályozási modelleket tart jellemzőnek (Túry, 2001).

A többdimenziós, bio-pszicho-szociális megközelítés szerint a genetikai-biológiai, egyéni és családpszichológiai, valamint társadalmi-kulturális tényezőknek egyaránt szerepük van a táplálkozászavarok kialakulásában. Ezen felül elkülöníthetünk hajlamosító, kiváltó és fenntartó tényezőket (Németh, 2011).